Spory mezi podnikatelem Jiřím Tomkem a zástupci Oslavan na Brněnsku sílí. Jde o exekuce, jimiž se město snaží z podnikatele vymoci peníze za neuskutečněný prodej zámku. Přestože Tomek zaplatil městu v minulých dnech prostřednictvím třetího člověka dva miliony a osm set tisíc korun, zastupitelé od další exekuce nechtějí ustoupit.

„Nevím, čeho skutečně chtějí dosáhnout? Stěžují si, že nemají peníze, a když jim je dám, odmítají dál jednat. Kdoví, co za tím je a komu vlastně chce zastupitelstvo nakonec zámek prodat,“ rozčiluje se Tomek.

Starosta Vít Aldorf složení peněz potvrdil. "Ano, je to pravda. Za podnikatele peníze zaplatil třetí člověk a obnos je nyní na účtu města vedený jako cizí prostředky. S těmito penězi město nedisponuje, čekáme na konečné vyřešení komplikovaného případu,“ vysvětluje starosta, který nadále dává přednost exekutorům namísto dohody.

"Dělají to schválně,“ nabyl dojmu Tomek. Už předtím totiž v Oslavanech odmítli jeho zálohu milion korun s tím, že původ peněz jim Tomek dostatečně nevysvětlil.

Exekutor měl náhradu
Na záležitosti je podivné, že je do ní zapletený pravomocně odsouzený znojemský exekutor Pavel Procházka, s nímž mají Oslavany smluvní vztah. Ačkoliv exekutora Procházku odvolal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a následně ho také odborníci kritizovali za neetické chování, zastupitelstvo Oslavan na tuto skutečnost dlouho nereagovalo. Nyní podal Procházka dovolání k Nejvyššímu soudu.

"Ještě než exekutora Procházku definitivně vyloučili z Exekutorské komory České republiky, zastupoval ho Daniel Týč z Blanska. Jeho činnost ale skončila,“ vysvětlil mluvčí Exekutorské komory Pavel Kočiš. Exekuční řízení nadále trvá a policie, na niž se kontroverzní Tomek obrátil, zatím nemůže do událostí zasáhnout.

Podnikatel se brání. "Po zaplacení téměř tří milionů jsme podali návrh na zastavení exekuce, ale zastupitelstvo Oslavan jej odmítlo. Prý, že musí být nadále plněno soudnímu exekutorovi,“ reaguje. Kterému, to zatím neví ani starosta Aldorf. "Čekáme, kterého nám soud přidělí. Postoj města se nezmění. I když se případ potáhne zřejmě dlouho, věříme ve spravedlnost soudů.

Podnikateli Tomkovi jsme vycházeli zpočátku vstříc. Na tom, kam se záležitost nyní dostala, neneseme hlavní vinu,“ poznamenal starosta.

Další trestní oznámení
Na policejním ředitelství Brno­venkov leží další trestní oznámení. Podnikatel Tomek je podal v součinnosti s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a se správcem konkurzní podstaty bývalého státního podniku Domácí potřeby na Milana Hoška. Ten má na starosti majetek města Oslavany.

Obvinění se týká předložení padělané kupní smlouvy, na jejímž základě měly Oslavany získat objekt, který následně prodaly zástupci společnosti RI okna. Objekt má podle Tomka souvislost s nekalými obchodními aktivitami některých zastupitelů Oslavan.