Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Podle šéfkuchaře restaurace Bruna Antiqua Iva Ševčíka má IBC Top Restaurant oproti jiným brněnským restauracím dvě výhody. „Díky umístění na střeše IBC Centra je z jeho oken fantastický výhled na Brno. A kuchyni tam šéfuje mistr svého řemesla,“ říká odborník na zážitkovou a molekulární gastronomii.

První dojem ze světlého prostoru při vstupu do restaurace kazí papíry s informacemi o poledním menu vylepené na sklech oken a vůně známá ze závodních jídelen. „Magi,“ povzdechne si nad lahvičkou dochucovadla na stole Ševčík. „Úplně kazí dobrý dojem z prostřeného stolu se založenými příbory a skleničkami,“ upozorňuje.

Jídelní lístek ale Ševčík chválí. Otevře jej a během okamžiku má vybráno. „Je přehledný, jasný. Stačí jeden pohled a vím, co si dám,“ ukazuje šéfkuchař. Nevšední předkrmy střídají moravské hotovky, steaky a také nabídka pro milovníky klasiky. „Já tomu neříkám klasika, ale jedovatý jídlo,“ durdí se nad oblíbeným jídlem Čechů smaženým sýrem s hranolky a tatarkou Ševčík.

Možná proto vybírá k předkrmu něco zdravějšího: tatarák z lososa a plátky z červené řepy. Na první chod ale musí v IBC Top Restaurantu počkat. „Chápu, že kuchař má práci s vydáváním poledních menu, ale to hosta nezajímá. Když si koupí auto, taky na něj nečeká rok,“ upozorňuje šéfkuchař.

Oba předkrmy ale za čekání stojí. Chuťově jsou výborné, lehké a osvěžující. Plátky červené řepy jsou proloženy žervé sýrem, ozdobeny rajčátkem a pažitkou. Tatarák z lososa je připraven z čerstvého masa, jemně namlet a výborně dochucen. „Na prohloubení chutě bych jen místo pažitky zdobil lososa koprem,“ připomenul Ševčík.

Hlavní chod vybírá z české klasiky. Zvěřinový guláš se špekovými knedlíky a moravského vepřového vrabce s opečenými bramborovými knedlíky a zelím. Jako moravský vrabec se mají podávat kousky bůčku a plecka a přestože IBC Top Restaurant podává jen plecko, Ševčík jídlo chválí. A guláš byl chuťově bez chyby. „Pochutnal jsem si. Lepší dobré české jídlo než nepovedený zahraniční blaf. A zdejší kuchař to určitě ví. Restauraci mohu doporučit,“ hodnotí jídlo v IBC Top Restaurantu Ivo Ševčík. Číšníci a servírky by tam jen měla pečlivě nastudovat pravidla servírování. „Mají co zlepšovat. Podávání talířů přes stůl nebo servírování na opačnou stranu,“ dodává šéfkuchař nad desertem z belgické čokolády.

Pod střechou IBC Centra totiž dostanou hosté i deserty, které svádí k ochutnání už při čtení v jídelním lístku. Například marinované sušené švestky na karamelovém zrcadle s limetkovým sorbetem a pečenými oříšky. A dalším kladem restaurace je například točené nealkoholické pivo. IBC Top Restaurant se tak klidně může zařadit mezi lepší brněnské restaurace. Je prostě TOP.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.