„V Brně zemřelo na silnicích v první polovině roku pět lidí a sedmadvacet se jich vážně zranilo,“ potvrdila v úterý Ivana Buriánková z Generali Česká pojišťovna, jež index bezpečnosti silnic pravidelně zpracovává.

Státní silničáři frézují vozovku za Kasárnami u Znojma. Opravy potrvají do neděle.
V Kasárnách začala oprava silnice, dopravu řídí semafory

Zatímco krajská metropole svou pozici v republikových tabulkách ve srovnání s loňským rokem nijak výrazně neposunula a je třetím nejhorším krajským městem v republice, okresní Znojmo se propadlo z předních příček nehodovosti mezi nejhorší. Na předposlední místo. „Výrazný propad přinesly Znojmu, kromě vážných zranění i dvě oběti dopravních nehod,“ uvedla Buriánková. Loni se přitom Znojmo umístilo na dělené první pozici mezi městy s nejmenším počtem vážných nehod.

Nehody na JM za první pololetí 2021:

usmrcení / vážná zranění
Brno 5 27
Znojmo 2 2
Břeclav 0 1
Hodonín 0 1
Blansko 0 1
Vyškov 0 0

Zdroj: Generali Česká pojišťovna

Tragicky skončila začátkem roku například večerní rychlá jízda ulicemi Znojma pro jednačtyřicetiletého řidiče osobního auta. „Před desátou hodinou večer v ulici 28. října nezvládl manévr při předjíždění, vyjel mimo komunikaci, kde narazil do stromu. Na místě zemřel,“ uvedl tehdy mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek. Přes rychlou pomoc se však muže zachránit nepodařilo.

Nerad projíždí Znojmem i Pavel Nejezchleba. „Připadám si, že tady jedu bojovou hru. Hustá doprava, chaos, pořád se někde něco opravuje, řidiči jsou nervózní,“ sdělil místní řidič.

Zhruba uprostřed tabulek se nachází Blansko, Břeclav a Hodonín. Významně si polepšil Vyškov, který figuruje na předních příčkách mezi městy bez vážných dopravních nehod.

Index bezpečnosti silničního provozu počítá míru nehodovosti z počtu usmrcených a těžce zraněných osob při dopravních nehodách jen v zastavěné oblasti krajských a okresních měst. Roli hraje také přepočet k množství obyvatel sledovaných měst.

Desítky dalších vážných nehod se ale od začátku roku staly také na silnicích mimo města. Srážku s traktorem nepřežil v červnu třeba řidič dodávky na silnici I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi. Jen o měsíc později nepřežili na křižovatce u Lechovic srážku s kamionem dva důchodci.