Dopravní podnik totiž na trati opravuje koleje. S investicí za desítky milionů korun přitom původně vůbec nepočítal. Už dva roky se totiž měly tramvaje prohánět po sousední Plotní ulici.

Projekt za dvě miliardy korun nabírá roky zdržení. „Kdyby se koleje přesunuly do Plotní podle plánu, nebyla by oprava v Dornychu nutná," vysvětlila mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Letošní opravy stojí podle ní sedmnáct a čtvrt milionu korun. „Zasáhnou část od zastávky Konopné po komárovskou smyčku," konstatovala mluvčí.

Rekonstrukce kolejí navazuje na loňskou etapu oprav v ulici Dornych. Ta stála osmnáct milionů. „Letos to ale není tak náročné. Koleje totiž vedou po samostatném tělese. Není tak třeba kopat do silnice," poznamenala Hailichová.

Brňané z výluk nejsou nadšení. „Město už dlouho slibuje tramvaj v Plotní, kudy mají tramvaje jezdit rychleji, a místo toho musíme do autobusů. Přestupování na náhradní dopravu není nic příjemného. Zvláště v současných vedrech. Navíc autobusy jsou menší než tramvaje," postěžoval si například Roman Sedláček.

Projekt tramvaj Plotní město odstartovalo se zpožděním nultou etapou v roce 2010. Už loni do něj ale dalo pouze dva miliony korun. A pro letošek radnice z potřebné 2,1 miliardy nemá v rozpočtu ani korunu.

Přesun kolejí přitom patří ke klíčovým dopravním stavbám v Brně. Tramvaj se totiž díky němu přiblíží budoucímu vlakovému nádraží. Dornych se pak uvolní pro auta, která dostanou čtyřproudovou silnici. A stane se součástí výpadovky na Bratislavu.

Loňské zmrazení příprav přitom nepřináší jen dopravní nepříjemnosti. Vyklizené domy v Plotní, které jsou připravené k demolici, obsadili bezdomovci. „Přestože už leží na území Brna-středu, lidé si u nás na radnici stěžují na bezdomovce, kteří tam obtěžují okolí," upozornil starosta Brna-jihu Josef Haluza.

Problémy ve vybydlených domech musí denně řešit i městská policie. „Bezdomovci se v nich shromažďují a každý den tam zaznamenáme nějaký přestupek. Hlavní problém je znečišťování okolí. Vedle toho obtěžování kolemjdoucích či pití alkoholu na veřejnosti," vypočetl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Dodal, že v místě městská policie zesílila kontroly a zajíždí tam několikrát denně.

Podle náměstka primátora Roberta Kotziana nultou etapu zdržely především problémy s neochotou majitelů prodávat pozemky. „Především se jedná o jeden obrovský výkup za desítky milionů. Ale vypadá to, že se nám podařilo s majitelem domluvit. Na zářijovém zasedání zastupitelstva tak zřejmě předložíme materiál ke schválení šedesáti milionů korun. Ty potřebujeme na dokončení majetkové přípravy přesunu tramvaje," sdělil Kotzian.

Po výkupech bude Brno čekat na to, jaké dotační programy vypíše od příštího roku Evropská unie. „Doufáme, že se nějaká možnost objeví. Počítáme s tím, že nové nádraží se začne stavět v roce 2018. Proto je třeba s přeložkou tramvaje začít v roce 2016 či 2017," nastínil náměstek. Věříte