Jedu z práce, jsem unavená, mám všeho plné zuby. A teď nevím, jak se dostanu do centra, rozčilovala se včera v sedm hodin večer na tramvajové zastávce Vozovna Komín Renata Popovičová. V pohodové cestě domů jí bránila vykolejená tramvaj.Stejnou situaci zažívali už odpoledne cestující na Moravském náměstí. Také tam jim překážela v cestě tramvaj stojící mimo koleje. „Dvě vykolejení za den v posledních letech nepamatuji," řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová. Dodala, že obě nehody se obešly bez zranění. Jen řidiči byli v mírném šoku.

O půl sedmé večer vykolejila před zastávkou Vozovna Komín tramvaj linky číslo tři jedoucí do Bystrce. „Proč se to stalo, zkoumá drážní inspektor. V tuto chvíli se to nedá odhadnout. Zřejmě došlo k technické závadě na voze nebo na kolejích," uvedl na místě provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jiří Valníček. Řidič se nechtěl vyjádřit.

Hledali stanoviště

Náhradní dopravu do Bystrce zajišťovaly autobusy. Ve směru na Pisárky a na Českou jezdily tramvaje odklonem. „Nehoda cestujícím prodlouží jízdu nanejvýš o patnáct minut. Do hodiny by snad tramvaje mohly jezdit normálně," tvrdil dispečer dopravního podniku Jan Seitl, který na místě nehody řídil náhradní dopravu.

Cestující však měli problém najít stanoviště, z něhož náhradní spoje vyjížděly. „Už deset minut tady chodím a hledám, odkud mi něco pojede do centra," posteskla si například studentka Dominika Jelínková.

Myslela, že bude v cestě z univerzitního kampusu pokračovat náhradním autobusem. Teprve po několika minutách jí dispečeři ukázali cestu k tramvajím jedoucím do centra.

Svůj spoj nemohl najít také Brňan se psem, který si nepřál uvést jméno. „Jak to tady organizujete? Strašně spěchám a nevím, jak se dostanu, kam potřebuji," křičel na dispečery, kteří řídili náhradní autobusy i tramvaje. Linky číslo jedna a tři jezdily po odkloněné trase. „Jednička se z točny nedaleko Vozovny Komín vracela po trase trojky přes Českou na Starou osadu. Tramvaj číslo tři zase pokračovala na Pisárky a hlavní nádraží místo jedničky," uvedla mluvčí Hailichová.

Zmatek skončil po půl desáté večer, když pracovníci koleje opět zprůjezdnili. „Tramvajová souprava se dostala pomocí hydraulických zařízení zpět na koleje a další tramvajový vůz ji odtáhl do depa," uvedla Hailichová.

Kvůli opravám?

Na trase tramvajové linky číslo jedna došlo včera také k vykolejení. Ve čtvrt na tři odpoledne na Moravském náměstí. „Stane se, že vykolejí jedna nebo nanejvýš dvě tramvaje v měsíci. Dnes je to skutečně smůla," poznamenala mluvčí Hailichová.

Vykolejení na Moravském náměstí pravděpodobně souvisí s opravami kolejí, které začaly v září. „Zřejmě se nějaké drobné části ze stavby, jako je štěrk, dostaly do výhybky, a to způsobilo nehodu," uvedla Hailichová. I v tomto případě zajišťovaly plynulost dopravy náhradní autobusy. Od půl čtvrté už ale cestující zase mohli cestovat bez přesedání. Příčina stejně jako u večerní nehody zatím známa není.

Koleje jsou v Brně ve špatném stavu na víc místech. V listopadu má začít jejich odkládaná oprava v ulici Milady Horákové, až za dva roky v Minské. „Do té doby může být ještě hůř," poznamenal včera starší muž po nehodě na náměstí.

MICHAELA ŘÍMANOVÁ