Přírodní stezky, tedy takzvané singletraily, v Mariánském údolí jsou nyní hotové zhruba z poloviny. „Je vybudovaný jeden okruh, na druhém nyní pracujeme a poslední chceme zvládnout na jaře,“ přiblížil jeden z autorů projektu Petr Vaněk ze spolku Singletrail Moravský kras.

Obec se odvolala proti kladnému rozhodnutí odboru životního prostředí ve Šlapanicích. Podle místostarosty Michala Janků ale výstavbě bránit nechtěla. „Vadilo nám, že nám o záměru dopředu nikdo neřekl. Poté, co zástupci spolku ukázali, jak bude trasa vypadat a fungovat, dál jsme se neohrazovali,“ upozornil.

V současnosti se představitelé obce obávají jen případných kolizí mezi Horákovskou myslivnou a restaurací U Raka, kam jezdí lidé na chaty nebo chodí na procházky.

Na brněnském výstavišti byl zahájen letošní ročník veletrhu cestovního ruchu GO - REGIONTOUR. Láká i na výstavu Re:publika.
Největší akce letos v Brně? Bude jí festival Re:publika

Podobné obavy sdílí starosta sousední brněnské městské části Líšeň Břetislav Štefan. „Myslím si, že je Mariánské údolí přetížené. Uvidíme, co přinese dokončení stezek, ale obávám se zvýšení dopravy,“ uvedl.

Jihomoravští cyklisté se nicméně na nové trasy těší. „Myslím si, že budou podobné jako v Jedovnicích a tam se mi hodně líbí,“ zhodnotil Lukáš Gregor ze Křtin na Blanensku.

V Jedovnicích fungují singletraily už dva roky. „Máme s nimi zatím jen dobré zkušenosti. Zvýšila se návštěvnost tamního kempu i obce,“ okomentoval jedovnický starosta Jaroslav Šíbl.

Ilustrační foto.
Veletrhy Go a Regiontour přenesou lidi na moře a hory. Lákají i na Re:Publiku

Ze staveb stezek naopak nejsou nadšení někteří lesníci. Podle Petra Kupce z Lesnické fakulty brněnské Mendelovy univerzity existuje řada negativních dopadů singletrailů na přírodu. „Vznikají už zabráním území lesa nebo přejížděním přes kořeny stromů a jejich následné poruchy. Zvěři až tak nevadí, zásah do území dokáže vyřešit sama. Větší problém je u menších lesních organismů,“ upřesnil.

Negativní dopady podle něj může zmenšit, když lidé budou v lese dodržovat stanovená pravidla.

Část lesů, v nichž cyklostezky vznikají, si pronajímá Myslivecká společnost Staré Zámky. Její předseda Oldřich Suchý se k trasám vyjadřovat nechtěl. „Uvidíme, až budou hotové,“ řekl jen.

Co jsou singletraily
∙ Singletraily jsou úzké zpevněné stezky vybudované v přírodě, především v lese.
∙ Využívat je mohou cyklisté na horských kolech.
∙ Povinnou výbavou každého singletrailisty je helma.
∙ Existují různě náročné okruhy. Stejně jako lyžařské svahy se dělí na modrou, červenou a černou.
∙ Nové stezky vzniknou v Mariánském údolí.