Především u pětadvacetileté Vaculíkové hrály roli vleklé problémy s kolenem. „Absolvovala jsem čtyři operace, které pramenily z jednoho zranění, když jsem si v roce 2011 na mistrovství světa juniorů přetrhla vaz. Plastika se sice podařila, ale problémy přetrvávaly a dostala jsem doporučení úplně skončit,“ popisovala brněnská rodačka.

Její bratr měl také zdravotní komplikace, navíc obdržel atraktivní pracovní příležitost. „Po ukončení aktivní kariéry už pět let pracuji jako finanční auditor. Zatím se mi v této práci daří a snad ještě pár let zůstanu,“ usmíval se nyní už jedenatřicetiletý Vaculík.

Desítky otužilých nadšenců se účastnily kryathlonu na Olympijském festivalu v Brně.
Olympijská nedělě v Brně: Stříbro, vlak a otužilci

Mladší z dvojice se zase rozhodla pro studium práva. „V současnosti navštěvuji pátý ročník na právnické fakultě v Brně a zároveň v Praze pracuji v mezinárodní advokátní kanceláři,“ líčila Vaculíková.

Oba startovali na olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010, Vaculíková byla tenkrát dokonce nejmladší z celé české výpravy. „Všichni mi říkali, ať jim tykám, což pro mě bylo hodně nezvyklé,“ řekla.

Ještě v době, kdy oba závodili, si navzájem radili a pomáhali. „Odjakživa mi Terezka předávala zkušenosti,“ smál se Vaculík. „Od Lukyna jsem čerpala hodně, přece jen jsem mladší sestra. Chtěla jsem jezdit i skákat jako brácha. Se vším mi vždycky pomáhal a hodně se zasadil o to, že jsem se dostala tak daleko,“ reagovala jeho sestra.

Drobná bývalá lyžařská akrobatka se zúčastnila také olympiády v ruské Soči o čtyři roky později, tu letošní už sleduje pouze na dálku. „Nějaká nostalgie mě přepadá, zvlášť když je to první olympiáda, na které nejsem, navíc ve věku, kdy jsem ji ještě absolvovat mohla. Život jde však dál a nijak zdrcená nejsem,“ tvrdila Vaculíková.

Její bratr sdílí podobný názor. „Člověk se samozřejmě na olympiádu rád podívá, ale ne každý má to štěstí. Myslím si, že i jednou je to skvělý zážitek. Navíc věkový odstup ode mě je velký a už by nebylo důstojné tam soutěžit,“ přemítal.

A na jaké sporty v jihokorejském Pchjongčchangu se sourozenecká dvojice chce podívat? „Hrozně se těším na závody ve slopestylu, což je sport, který vyšel z akrobatického lyžování a boulí. Uvidíme neskutečně technickou trať, kde závodníci předvedou několik skoků,“ lákal Vaculík. „Taky se těším, protože trať vypadá jak z playstationové hry. Neskutečné, co Korejci postavili,“ přidala se bronzová medailistka z juniorského mistrovství světa v roce 2011.

Petr Frydrych při rozhovoru v zóně Deníku na Olympijském festivalu 2018.
Největší ikona je pro mě můj trenér, říká oštěpař Frydrych