Park Špilberk pod stejnojmenným hradem se rozléhá na kopci, udržování trávníků v něm proto není snadné. „Trávu tady sekají pracovníci mulčovacími sekačkami, které nejsou vhodné na svahy. Práce se musí dodělávat křovinořezem, což zabere spoustu času,“ popsal správce parku Trnka.

Dálkově řízená sekačka je přizpůsobená údržbě svahů a podle Trnky může pracovníkům Veřejné zeleně velmi usnadnit práci nejen pod Špilberkem. Sekačku by správci zeleně využili třeba také na sjezdovku ve Wilsonově lese v Žabovřeskách.

Na brněnském výstavišti začal v pondělí šedesátý Mezinárodní strojírenský veletrh. Pokračuje až do pátku.
Strojírenská výstava letos nebude. Veletrhy chtějí žalovat stát o půl miliardy

Česká firma, která sekačku v parku předváděla, má patent na systém fungování kol stroje. Svým otáčením usnadňují jeho pohyb. „Stroj jezdí rychlostí osm kilometrů v hodině, dokáže tedy posekat až sedm tisíc metrů čtverečních za jednu hodinu,“ vypočítal obchodní manažer firmy Zdeněk Zeman.

Veřejná zeleň města Brna nyní o nákupu dálkově ovládaných sekaček uvažuje. „Vyzkoušel jsem si snadné ovládání i bezpečnost stroje. Zhodnotíme pro a proti a případně vypíšeme výběrové řízení,“ uvedl za zeleň Trnka.

IVA KOVAČIČOVÁ