Také tato skutečnost vede například společnost Diverse Develop k projektu víceúčelového komplexu Meridiem (ve vizualizaci) v brněnském Komárově. „V nynějším areá-lu, který v místě stojí, jsou navíc nájemníci dlouhodobě zvyklí třeba na květinářství, myčku a další. Podnikatelé chtějí fungovat i v našem novém komplexu. Služby navíc plánujeme rozšířit třeba o manikúru, holičství či posilovnu,“ popsal další z důvodů pro stavbu polyfunkčních domů jednatel společnosti Jan Vágner.

Pro projekt areálu bude developer žádat o územní rozhodnutí. „V ideálním případě chceme začít stavět příští rok. Stát se ale může cokoliv,“ konstatoval.

O spojení více účelů do jedné budovy se snaží i představitelé města. „Pokud je při bytové výstavbě nutné začlenit i občanskou vybavenost, promítneme ji do ní. Rozhodujeme se podle potřeby, kterou si vyžádá konkrétní lokalita nebo územní plán,“ uvedl náměstek primátorky Oliver Pospíšil.

Ilustrační foto
Protestují proti demolici

Prodat či pronajmout byty v domě, kde spodní patra zabírají obchody či jiné služby, není podle realitního makléře Petra Broži ze společnosti Real spektrum problém. „Vidím jako výhodu, že lidé mají služby blízko. Víceúčelových domů nyní přibývá kvůli snaze využívat ke stavbě i plochy, které podle územního plánu nejsou vymezené pouze pro bydlení,“ potvrdil.

Podle architekta Petra Hrůši má trend stavět polyfunkční budovy kořeny už v období první republiky. „V té době vznikala třeba Jalta nebo palác Morava, kdy architekti nadšení z nové doby a společnosti dělali všude, kde to šlo, kavárny nebo obchody,“ vysvětlil.

Podle něj se architekti snažili oživit co nejvíce veřejný prostor.

V současné době však je podle Hrůši nutné respektovat, kde je vhodné vícefunkční dům stavět. „Tento trend je dobrý například ve velmi osídlených centrech měst,“ upozornil na jednu z možností.

Vizualizace.
Bývalou léčebnu zbourají. Postaví moderní centrum

Polyfunkční domy

co: budovy kombinující bydlení s obchodní plochou, kancelářemi či restauracemi
proč: smí vznikat v oblastech, které územní plán vymezuje pro komerční či smíšenou funkci
obliba: podle realitního makléře může být bydlení v takových domech pro lidi atraktivnější
architekt: trend má kořeny už v období první republiky, v dnešní době se hodí především do hustě zastavěných center měst