Běžně ale žádný alkohol v centru města popíjet nemůžou. Na veřejných prostranstvích to zakazuje vyhláška. „Výjimku mají některé veřejné akce. Vánoční trhy mezi ně patří," řekl mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián.

Přesto lidem s kelímky v rukách před oficiálním startem pokuty nehrozí. „Postihem bychom to řešili jen v případě výtržností," podotkl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Kdy stánkaři začnou své zboží nabízet, pořadatelé trhů neovlivní. „Stánky jsme prodejcům předali už v pondělí. Pak už je jen na nich, kdy začnou prodávat. Někteří kvůli výdělku otevřeli hned," řekla mluvčí Turistického informačního centra, které trhy v centru města organizuje, Gabriela Peringerová.

Dřívější start vánočních trhů Brňanům nevadí, někteří ho naopak vítají. „Počasí už je hodně zimní. Jsem proto moc ráda, že se můžu o něco dřív zahřát dobrým svařákem," řekla Jana Krátká.

Už v pátek se kvůli trhům ale musí připravit na změny v městské hromadné dopravě. Linky číslo 4, 9 a x9 nepojedou od čtyř hodin odpoledne přes náměstí Svobody a pak také o všech nadcházejících adventních víkendech. A to vždy od půl desáté ráno do půl deváté večer. Náhradní trasa povede Husovou ulicí.

Na bezpečnost návštěvníků dohlédnou až do Štědrého dne brněnští strážníci. Do předvánočních opatření se jich zapojí kolem dvou stovek. „Ve středu města máme vytipovaných několik míst, kde budou hlídky neustále. Už jen preventivní dohled snad zloděje odradí," doplnil Ghanem.

Už od pátečního rána mohou lidé na náměstí přispívat na charitativní sbírku Českého červeného kříže. Její výtěžek je každoročně věnovaný na dětské domovy.

HANA FLORIANOVÁ