1. SOUTĚŽNÍ VÝSTAVA PSŮ

Kdy: sobota a neděle od 9.30

Kde: brněnské výstaviště

Za kolik: 100 korun, zlevněné 50 korun

Přes tři stovky psích plemen čekají na návštěvníky výstavy psů Duo Cacib. V sobotu si diváci můžou prohlédnout téměř čtyři a půl tisíce zvířat, v neděli vystavovatelé představí čtyři tisíce svěřenců. „Každý den kolem sedmé hodiny večer budeme vyhlašovat výsledky soutěže o nejkrásnějšího psa," uvedl ředitel výstavy Lubomír Široký. Mezinárodního klání se zúčastní zvířata z dvaceti zemí světa.

2. TRADIČNÍ SLOVÁCKÝ PLES

Kdy: sobota od 18.00

Kde: sály kongresového centra, brněnské výstaviště

Za kolik: 250 korun, krojovaní účastníci 150 korun

Zatančit a zazpívat si mohou návštěvníci 66. ročníku Slováckého plesu. O hudbu se postarají cimbálová muzika Slováckého krúžku, cimbálová muzika ze Starého Poddvorova a dechová hudba Šardičanka. „Pravidelně se na ples sjíždějí krojovaní účastníci z celého Slovácka, takže návštěvník uvidí nejméně třicet různých variant kroje," řekl starosta Slováckého krúžku v Brně Václav Štěpánek. Koho nezaujme tanec ani možnost zazpívat si, pro toho je nachystaná ochutnávka vín.

3. SLADKÁ SOBOTA VE FOODPARKU

Kdy: sobota od 9.00 do 15.00

Kde: FoodPark, Malá Amerika

Za kolik: zdarma

Zájemci o kvalitní regionální potraviny se mohou těšit na pravidelný trh ve FoodParku. V sobotu se organizátoři rozhodli akci zaměřit na sladké, takže gurmány čekají dorty, čokolády, makronky a další. „Moderní je v současné době takzvaná živá strava. Jde o potraviny neupravované při vyšší teplotě než 46 stupňů Celsia. Tentokrát jsou připravené například nepečené dorty," řekla jednatelka akce Dana Drásalová. Kromě sladkostí budou na trzích k mání i běžné potraviny.

4. EXPEDICE DO NEPÁLU

Kdy: sobota od 15.00

Kde: Technické muzeum

Za kolik: 100 korun, zlevněné 50 korun

O výpravě na vrchol nepálské osmitisícovky Manaslu budou vyprávět horolezci Olga Nováková a Pavel Matoušek. Na fotkách a videu představí náročnou cestu na vrchol. „Pavel Matoušek musel nahoře přečkat noc a v základním táboře si už všichni mysleli, že jsou oba mrtví," uvedla za Technické muzeum Šárka Motalová. V muzeu je k vidění i dlouhodobá expedice věnovaná Nepálu.