Provozovatelé koupališť a stánků se zmrzlinou se včera radovali. Spoustu práce ale měli například záchranáři, lékaři nebo brněnský dopravní podnik.

„Hned v deset hodin dopoledne jsme vydali zvláštní nařízení, že tramvaje musí v některých místech jezdit pouze čtyřicetikilometrovou rychlostí. Jedná se o devět částí tratí, kde nejsou koleje zasazeny do betonu. Ty by se mohly horkem deformovat a způsobit tak vykolejení vozu,“ informovala mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová.

Nařízení platí i pro dnešek, dopravní podnik je zruší, až teploty v Brně klesnou. Horka působila negativně také na lidský organismus. Jihomoravská záchranka musela vyjíždět až o dvacet procent častěji než obvykle. Většinou k infarktům, kolapsům z horka nebo srdečním příhodám. Lékaři proto lidem i dnes doporučují hodně pít, vyhýbat se přímému slunci a tělesné námaze a přes poledne pokud možno vůbec nevycházet ven.

Podle meteorologů se začne mírně ochlazovat až od čtvrtka. „Dnes čekáme teploty od třiatřiceti do sedmatřiceti stupňů Celsia, ve středu pak od jedenatřiceti do pětatřiceti stupňů. Ochlazení a přeháňky čekáme až od víkendu,“ informovala meteoroložka Ivana Záluská.