Začátkem příští letní sezony už veškeré suroviny pro vaření pořídí na jednom místě. Radnice městské části Brno-střed se chystá opravit budovu bývalé kryté městské tržnice, která se nachází právě na Zelném trhu. „Několik desítek stánkařů tam bude prodávat ovoce, zeleninu, sýry, maso, uzeniny i další farmářské produkty," vypočítal mluvčí Brna-středu Roman Burián.

Po rekonstrukcích budovy, které začnou pravděpodobně ještě letos, vznikne nová pasáž, která propojí Zelný trh s nádvořím Staré radnice. „Prostor se díky tomu otevře. Chtěl bych, aby z ulice bylo do tržnice vidět," vysvětlil architekt Michal Palaščák, který má přípravu projektu na starost.

Za čtyřicet milionů korun, které největší brněnská městská část do oprav Domu potravin pošle, radní plánují nechat vyměnit okna, zateplit fasádu a opravit veřejné záchody a skladové zázemí v podzemí. V přízemí budovy radnice Brna-středu plánuje bistro zdravé výživy s dětským koutkem a kavárnu.

Ve dvou patrech tržnice pak lidé najdou stánky nejrůznějších farmářů. „V nejvyšším patře bychom si také představovali kavárnu nebo jiný decentní gastronomický provoz, ale bude záležet na kvalitě a nápaditosti nabídek, které dostaneme v nabídkovém řízení," přiblížil místostarosta městské části Jiří Švachula.

Na střeše podle něj vznikne terasa kombinovaná se střešní zahradou. „Bude z ní rozhled na Brno, hlavně na Zelný trh," doplnil architekt.

Do terasy chce promítnout charakter celého Zelného trhu a tržnice. „Zeleň bude korespondovat s představou pěstování, které mají lidé s touto lokalitou spojené," nastínil Palaščák.

S nápadem na obnovení původní městské tržnice nepřišla nová koalice. „Je to záměr, který jsme převzali od bývalého vedení městské části," přiznal Švachula.

Návrhům na rekonstrukci jsou proto naklonění i členové současné opozicce, kteří dříve ve vedení města seděli. „Obnova tržnice byla spuštěná už před rokem. Narozdíl od minulé koalice, která vše projednávala se všemi politickými kluby v zastupitelstvu, ta současná provádí řadu změn bez podrobného projednání. Důležité ale je, že celý záměr nové vedení města nezrušilo," myslí si bývalý starosta Libor Šťástka.

Nová koalice starý projekt dopracovala. Oproti původnímu záměru doplnila více míst pro prodejce a plánuje vrátit budově podobu z dřívějších let. „Odstraníme necitlivé stavební úpravy z devadesátých let minulého století a dáme objektu koncepci z roku 1949," informoval Švachula.

Podle Palaščáka zásahy do budovy v devadesátých letech tržnici poznamenaly. „Bylo to zmrzačení domu, které poškodilo ducha tržnice. Proto se chceme co nejvíce navrátit do původní podoby," uvedl Palaščák.

Lidem se takový nápad líbí. „Pokud se budova opraví, budu jenom rád. Stav, ve kterém je teď, je ostudný," myslí si například Brňan Karel Štěpánek.

Pro opravení a znovuotevření tržnice je i analytik Michal Kozub. „Lidé jsou zvyklí na Zelný trh chodit nakupovat, tržnice se tam může uchytit. Obzvlášť, pokud tržnice nabídne nejenom ovoce a zeleninu, ale také kvalitní maso nebo pečivo," poukázal analytik.

Úskalí projektu může podle něj ale spočívat v tom, že se tržnice nezaplní. „Obchůdků s farmářskými výrobky je v Brně hodně, bude potřeba pečlivě hledat nájemníky, kteří budou chtít na tržnici prodávat," zhodnotil Kozub.