Do vily Tugendhat už příští měsíc zamíří statici, aby zjistili jak moc jsou pravdivé zprávy o jejím údajném poškození. Jurkovičova vila si naopak musí na opravu počkat do příštího roku.

„Napsal jsem v pondělí dopis rodině Tugendhatů. V něm se dozví, že začínáme vilu rekonstruovat, a že žádné protesty nám nezabrání v tom, abychom dům opravili,“ řekl primátor Roman Onderka.

Magistrát včera oslovil inženýry a architekty, aby navrhli jména statiků, kteří památku prozkoumají. „Památkáři se všemi jmény souhlasí. Statika vybereme nejen podle nabídnuté ceny, ale i podle toho, který z nich může do Brna přijet co nejdříve. Do měsíce bych chtěl mít posudek na stole,“ dodal Onderka.
Oprava vily tak může být po roce tahanic obnovena. V prosinci ji totiž zastavili kriminalisté a nové vedení radnice. Nelíbila se jim vysoká cena, kterou vypočítali architekti ze Sdružení pro vilu Tugendhat a také způsob tendru.

Další brněnská památka – Jurkovičova vila, se zase plánované opravy nedočká. Alespoň v nejbližší době. Dělníci měli v romantickém domě pracovat už letos. Vedení Moravské galerie, která budovu vlastní, ale však stále nemá příslib peněz z takzvaných norských fondů. „Oprava bude stát přes čtyřicet milionů korun. Čekáme, že peníze komise schválí v lednu nebo v únoru,“ informovala mluvčí Moravské galerie Hana Laudátová.