Betlém? Pro mnoho lidí jeden ze symbolů Vánoc. V Brně je ho možné vidět, a dokonce v něm posedět kdykoli. I teď v létě. Usměvavá obsluha se hostům snaží splnit každé přání. „Také porce jsou obrovské a připravované z čerstvých surovin,“ říká šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Restauraci Betlém v Krkoškově ulici v brněnských Černých Polích hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.
Kuřáci v jinak nekuřácké restauraci zamíří na zahrádku. Je chráněná hustým živým plotem. „Kolemjdoucí se alespoň nedívají hostům do talíře,“ konstatuje Dlapka. Jídelní lístek je na rozdíl od toho, který restaurace uvádí na internetu, výrazně kratší. „Podle informací na internetu jsem nevěřil, že používají čerstvé suroviny, pokud nabízejí třeba deset druhů ryb. V restauraci je nabídka kratší. To je správné,“ říká hodnotitel.
Nabídka polévek není moc konkrétní. Jedna podle denní nabídky, druhá speciální. „Pro dnešek máme zvěřinovou. Speciální připravíme na přání hosta. Jakoukoli, na kterou máme suroviny,“ vysvětluje servírka. Odchází s objednávkou zvěřinové a česnekové.
Při čekání překvapí šéfkuchař. „Pozornost podniku,“ usmívá se mladý muž a podává dva talíře s carpacciem, pestem a parmazánem na toastu. Po předkrmu následuje polévka. „To jsem ještě neviděl. Musím použít vidličku a nůž,“ říká Dlapka při pohledu na talíř, v němž plavou kusy daňčího masa. Také v česnečce leží tři plátky uzeného. „Maso je skutečně z daňka,“ konstatuje Dlapka a loví z talíře několik důkazů v podobě daňčích chlupů. Servírka se omlouvá a nabízí novou polévku.
Dlapka ji odmítá, ovšem jídlo nedojíme oba. „Polévka má ke druhému jídlu navnadit. Tahle snědení dalšího téměř vylučuje,“ míní šéfkuchař.
Objednáváme steak z tuňáka s holandskou omáčkou a opékanými brambory a plněný lilek s toasty. Pak jdeme dovnitř. Kvůli obtěžování vosami. „Interiér je příjemný, ale trochu přeplácaný. Dřevěné obložení doplňují knihy, víno, trofeje, prvorepublikové plakáty, akvárium a něco jako adventní věnec. Majitelé by měli zvolit jednotnější styl,“ radí Dlapka.
Ke gigantickému lilku přináší obsluha zdarma omáčku z čerstvých rajčat. Tuňák připomíná velrybu. „Většinou děláme porce větší. Hosté si zbytek nechávají zabalit s sebou,“ upozorňuje servírka.
Tuňák i omáčka jsou podle Dlapky výborné. „Je vidět, že kuchař se vyzná, když ho zajímalo, jak chci rybu propečenou. Omáčka není z prášků a polotovarů. A brambory jsou opečené na pánvi, nikoli ve friťáku,“ pochvaluje si.
Zbytek s sebou
Lilek je málo výrazný, vše ale napravuje náplň v podobě rajčat, paprik, hub a vepřové panenky. Obě jídla nám musí servírka po snědení přibližně třetiny porcí zabalit. „Sem se vrátím, až budu mít velký, ale skutečně velký hlad,“ směje se Dlapka.
Restauraci chválí, hlavně kvůli čerstvým surovinám, znalostem a ochotě kuchaře vyhovět každému přání zákazníka. „Velmi milá je také obsluha. Mohla by si ale trochu odpočinout a neptat se v tak krátkých časových intervalech, jestli je všechno v pořádku,“ podotýká hodnotitel.