Přednáškovou místnost zaplnilo více než dvacet fanoušků silně aromatického sýru. „Na workshop jsem přišla, protože jsem členem Klubu přátel sýrů a zajímala mě také přednáška o porovnání chemických parametrů olomouckých tvarůžků vzhledem k jejich tvaru,“ svěřila se osmatřicetiletá mikrobioložka Monika Šostková.

Kromě vědeckých přednášek prezentovaných mladými doktorandkami se návštěvníci dozvěděli také o koření, které si mohli na místě ochutnat.
Pálivé chilli, česnek ani pepř nemohl labužníkům, zvyklým nasávat pach syrečků, uškodit. „Očucháváme, oňufáváme, ochutnáváme,“ prozradil předseda Klubu přátel sýrů Libor Kalhotka, který zároveň akci pořádal. „Cílem našeho sdružení je provozovat osvětovou činnost a propagací sýrů. Sýry nám velmi chutnají,“dodal. To se mu na workshopu povedlo.

Kromě zrakového a čichového zážitku si účastníci odnesli také zážitek chuťový.
Pozvání totiž přijali manželé Poštulkovi z Loštic. Ze svých Lahůdek McTEROZ přivezli na ochutnávku tvarůžkové moučníky. Vdolky, kremrole, štrůdly, šátečky a koláčky mohli přítomní zajíst tvarůžkovou polévku s tvarohem, nebo pomazánkou ze stejné suroviny, které připravil Kalhotka, se svými doktorandkami.

Po představení receptů došlo i na slavnostní rozkrojení dortu, jak jinak než s nezaměnitelným pachem.
Worshop částečně navázal na středeční přednáškový cyklus Den s mlékem na MENDELU. Obě akce byly součástí semináře o jakosti potravin a potavinových surovin Ingrovy dny na Mendelově univerzitě.