V hale fakulty je několik desítek tvořících lidí. Nelíbí se jim možnost, že by museli začít platit školné. „Pro mě je nejdůležitější, že budu muset začít platit víc. Nejsem tak zajištěný, abych si to mohl dovolit. Připadá mi to jako zvýhodňování těch bohatších studentů. Systém, jak je nastavený teď, je ideální,“ vysvětluje například student Filosofické fakulty Masarykovy univerzity Robert Netuka.

Názor protestujících nezměnil ani ústupek ministra školství Josefa Dobeše. Ten navrhl, že by místo placení školného, na které by si studenti mohli půjčit, dali více peněz ti, kteří nedokončí školu v řádném termínu, nebo studují více oborů. „Mě osobně by takto nastavený systém nevadil, protože já studium nepřetahuji, ale nejde jen o peníze. Schválení navrhovaného zákona by znamenalo i větší zasahovaní vlády do chodu univerzity a omezení pravomocí akademického senátu,“ konstatuje Martin Macháček, student divadelních studií Filosofické fakulty.

Společně se spolužáky ve tři hodiny odpoledne stojí uprostřed České ulice a zpívá. Přetextováním známých českých písní se rozhodl upozornit na chyby reformy. „Písně jsme pojmenovali Já, žebračka, podle nejznámějšího zpěvníku. Chceme tak vzdát hold, panu ministrovi Dobešovi,“ vypráví Macháček.

Ulicí tak zní písně jako Na úroku úrok (originál Na kameni kámen), Když jsem studoval (Když jsem já sloužil) nebo Já jsem ministr (Já jsem muzikant). Postupně se přidává stále více postávajících lidí a když zpěváci vyzvou diváky, aby přispěli do krabičky na jejich studium, několik odvážlivců opravdu mince vhodí za halasného potlesku.

Akce pokračuje i následující dni. Na úterý plánují studenti pochod ulicemi Brna. „Na ten právě připravujeme transparenty. Podporujeme naše oficiální zástupce, kteří vystoupili proti uzákonění. Chceme dát najevo, že se zajímáme se o budoucnost vysokých škol,“ říká jeden z organizátorů Jan Chmelíček.

Na pochod se připravují i policisté a dopravní podnik, protože hlavně na přestupním uzlu Česká, Joštova a v ulicích Kounicova a Veveří se může kvůli množství lidí doprava zpomalit.