Dnes slaví osmnácté narozeniny jeden z nejmladších kandidátů pro podzimní komunální volby v Jihomoravském kraji. Filip Čada podpoří v Kyjově občanské demokraty. „Táta je členem strany a navrhl mi, abych šel s ním. Jsem pravicově založený, takže jsem s tím vůbec neměl problém," vysvětlil mladý basketbalista, kterého letos čeká maturita na kyjovském gymnáziu. „Podle mě je důležité vědět, co se kolem děje, a tak se mimo jiné zajímám i o politiku," do­dal.

Díky rodinné tradici se do politiky hlásí osmnáctiletý student Jáchym Zeman, který kandiduje na desátém místě za lidovce v Brně-Komíně. „Politika je v naší rodině často probíraným tématem. Do letošních voleb kandiduje i můj otec a dědeček. Rád bych do naší strany přinesl čerstvý vítr," řekl Zeman.

V Brněnské části Židenice jde do voleb nejstarší kandidát z celého kraje, třiadevadesátiletý Josef Čech. I když mu na kandidátce patří poslední příčka. „Je to vynikající člověk a zasloužilý člen naší strany. Na kandidátce však kvůli svému věku plní spíše čestnou funkci," uvedl předseda stranické organizace komunistů v Židenicích Josef Čermák.

Na Znojemsku je nejstarším kandidátem v komunálních volbách Roman Watzinger, který je ale stále v politice aktivní. „Chci pro obec ještě něco udělat. Koncem září mi sice bude pětaosmdesát let, ale vedle toho, že pracuji v zastupitelstvu, vedu kontrolní výbor a dělám to pořádně. A chci zkrátka pomoci, dokud mám ve Vranově trvalé bydliště," řekl Watzinger, který Vranov vedl jedno volební období od roku 1998 a nyní kandiduje jako dvojka za komunisty.

V komunálních volbách na jihu Moravy jde nejvíce kandidátů samo za sebe a nehlásí se k žádné straně. „Výsledky za posledních patnáct let ukazují, že nezávislé kandidátky jsou papírovým vítězem tohoto typu voleb. Získávají nejvíce mandátů zejména v malých a středních obcích. Nestraníků přibývá i na kandidátkách tradičních stran," podotkl politolog Lubomír Kopeček.

Z velkých stran mají na jihu Moravy převahu lidovci, kteří do voleb posílají skoro 3 800 kandidátů. „Na jihu Moravy a Zlínsku mají hodně místních organizací, které se drží, i když celkově jim členů ubývá," dodal politolog.

Statistický úřad také spočítal, že nejčastěji nosí kandidáti příjmení Svoboda nebo Svobodová. V Ústupu na Blanensku však převládají jiná jména. Sestavili tu jednu kandidátku nazvanou Pro Ústup, kde se čtyřikrát opakuje příjmení Tomanová. Ovšem nepochází z jedné rodiny. „Monika a Veronika jsou matka s dcerou. Jinak příbuzné nejsme," usmívá se Milena Tomanová, která má na kandidátce číslo pět a je současnou starostkou obce.

Podle ní byl před několika staletími rod Tomanů v Ústupu významný. „Takže možná že nějak velice vzdáleně příbuzné jsme, ale nevíme o tom," vysvětluje Tomanová.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.