Kuřáci postávající před vchodem do restaurace, které odsud nekompromisně vykázala cedule s přeškrtnutou cigaretou. S takovou scénou se Brňané setkávají čím dál častěji.

Podniky, které jsou proti zakouřenému baru a šedivým chuchvalcům kouře převalujícím se nad jídelními stoly, propaguje i nový projekt brněnského magistrátu.

Městu se přihlásilo sedmatřicet restaurací a kaváren. Mezi nimi například i Švejk restaurantu u Formana. Přestože si jeho majitel Josef Valášek cigaretu zapálí s chutí, ve svém podniku v České ulici vyhradil nekuřákům celé patro.

„Komunita nekuřáků v Česku roste a pár hostů nám naznačilo, že nekuřáckou restauraci uvítá. V zahraničí jsou běžné a spousta cizinců se diví, že se u nás kouří,“ vysvětlil Valášek.

Reklama zadarmo

O projektu Sítě nekuřáckých restaurací se Valášek dozvěděl z internetu. „Očekávám od toho hlavně to, že naší nekuřácké restauraci udělá reklamu,“ vysvětlil Valášek. Právě to projekt, který ve čtvrtek oficiálně startuje, podnikům pro nekuřáky slibuje. „Peníze restauracím nedáme. Ale můžeme jim získat nové zákazníky,“ uvedla iniciátorka projektu a vedoucí Kanceláře Brno – zdravé město Ivana Draholová.

Magistrát chce podniky propagovat na internetu, v médiích a také při akci Brněnské dny pro zdraví. Kampaní zaměřených proti kouření navíc organizuje už několik. „Potřebovali jsme ale něco s trvalejším efektem. Když čeští zákonodárci opět odmítli zákon zakazující kouření v restauracích, napadlo nás založit databázi nekuřáckých restaurací v Brně,“ uvedla Draholová.

V létě proto město oslovilo na tři stovky brněnských restaurací, kaváren a dalších podniků a vyzvalo je k zapojení do Sítě nekuřáckých restaurací v Brně.

V krátké době se přihlásily téměř čtyři desítky restaurací.

„Většina je z centra města. V posledních letech jich tu přibývá. Souvisí to s trendem zdravého stravování. Do Brna jej před lety přinesla specifická skupina restaurací jako je Aura Restaurant nebo Spirála a vyznává jej stále víc lidí,“ podotkla Draholová.

Její slova potvrzuje brněnská vysokoškolačka Iva Kaňová. „Nekuřáckým restauracím dávám rozhodně přednost. Cigaretový dým kazí požitek z jídla,“ řekla Kaňová.

Riskantní krok

Podle šéfa restaurace u Formana už se počet nekuřáckých podniků v Brně razantně zvyšovat nebude. „Pokud má někdo jen jednu restauraci, je riskantní odtud kuřáky úplně vykázat. Naši hosté mají na výběr,“ řekl Valášek.

Pod restaurací v prvním patře budovy má ještě pivnici, kde si lidé zapálit smí.
Pochybnostmi se netají ani další podniky.

„Možná v zimě přijdeme o hosty. Pokud chce někdo u nás v restauraci kouřit, musí ven na zahrádku. V chladném počasí to zákazníky může odradit,“ obával se vedoucí recepce v hotelu Amphone Richard Kubina.

Renata Šimkovská, která se už rok stará o nekuřáckou restauraci Akropolis, si nápad naopak chválí. „Když jsem se rozhodla prostor pro kuřáky úplně zrušit, měla jsem obrovské obavy. Nepotvrdily se. Zákazníků naopak přibylo. Chodí k nám víc rodin s dětmi a také starších párů,“ pochvaluje si Šimkovská.

#nahled|https://g.denik.cz/50/02/infografika_nekuracke_restaurace_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/02/infografika_nekuracke_restaurace.jpg|Nekuřácké kavárny a restaurace v Brně.#
Čtěte více ve čtvrtečním vydání Brněnského deníku Rovnost.