V Kuřimi našlo dočasný domov podle statistik ke středečnímu ránu 185 uprchlíků. V přepočtu na obyvatele patří k hodně vyhledávaným ubytovacím lokalitám Pasohlávky. V obci už Ukrajinci podle starostky Martiny Dominové bydleli i dříve. Největší vlna však přišla až po začátku aktuální války. „Početná skupina je ubytovaná v hotelu Termal Mušov. Další si do svých prostorů nabrali zástupci Vinofruktu,“ uvedla Dominová. Naplněný autobus poslala do obce i Kometa Brno.

V brněnské Nemocnici Milosrdných bratří v úterý porodila první jihomoravská Ukrajinka, která uprchla před válkou. Holčička je zdravá, dostala jméno Anastasia.
Mladá Ukrajinka porodila v Brně dceru Anastasii. Hlavně, že jsme v bezpečí, říká

Naopak menší počet uprchlíků je podle statistik v Ivančicích. Přitom se jedná o jedno z největších měst na Brněnsku. Tamní starosta Milan Buček upozornil, že statistiky neříkají vše. „Vím, že čísla nemáme dobré. Ale snažíme se. Ve čtvrtek otevíráme další tělocvičnu pro uprchlíky, teď jsme osm Ukrajinců odvezli z brněnského výstaviště. Máme tu hodně ukrajinských důchodců, mezi nimi i dvaadevadesátiletou babičku,“ přiblížil.

Kolik uprchlíků z Ukrajiny je na jihu Moravy.Kolik uprchlíků z Ukrajiny je na jihu Moravy.Zdroj: Deník/Markéta Evjáková

Starosta Moravských Knínic Jiří Hanák si myslí, že statistiky ministerstva nejsou úplně vypovídající. „V oficiální statistice je uvedené, že u nás pobývá pouze jeden ukrajinský migrant. Přitom reálně víme o minimálně dvaceti. Vyčlenili jsme pro ně sokolovnu, dalších osm se jich ubytovalo v jednom domě,“ naznačil.

Lůžka pro uprchlíky, ilustrační foto
Tělocvičny v kraji zatím zůstávají prázdné. Uprchlíky teprve začnou přesouvat

V Brně vévodí v ubytovávání ukrajinských uprchlíků frekventované městské části Brno-střed a Brno-jih. Na paty jim šlapou Černovice. „Je to především vlivem stavebních firem. Už dříve zaměstnávaly hodně Ukrajinců, teď za nimi dorazily jejich rodiny,“ popsala černovická starostka Petra Quittová. V ubytovávání pomáhá i radnice.

JAKUB TRUČKA