Podle náměstka brněnského primátora Roberta Kotziana za to může loňská novela zákona o veřejných zakázkách. „Nastavila tolik nesmyslných pravidel, že výběr zhotovitele může trvat i deset měsíců. Pokud se ale některý z neúspěšných uchazečů odvolá, je možné, že se výběr zdrží ještě víc," sdělil Kotzian.

Ulice potřebuje opravu zejména kvůli havarijnímu stavu kolejí. „Několik měsíců navíc ještě vydrží, ale pokud se přípravy protáhnou déle, musíme je opravit samostatně a nečekat na dělníky, kteří ulici rozkopou kvůli výměně sítí a dalším rekonstrukcím," podotkla mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Škrancová.

Stav ulice vadí i mnoha Brňanům. „Kolem kolejí jsou zřetelné praskliny a je to znát už i při jízdě tramvají. Někdy mám pocit, že musí vykolejit," postěžoval si například důchodce Antonín Karásek. Tramvaje už v úseku od Francouzské po Černopolní ulici kvůli stavu kolejí jezdí omezenou rychlostí.

To, že novela zákona může některé stavby zbrzdit, připouští i Jiří Kračmar z právního oddělení organizace Transparency International. „Je to cena za fakt, že výběrová řízení jsou nyní otevřenější a průhlednější. Novela ale platí už od loňského dubna, města i obce tak měly dostatek času se s pravidly seznámit a připravit veřejné zakázky podle nich," tvrdí Kračmar.

Kotzian: Zbytečně přísná pravidla

Podle Kotziana jsou pravidla zbytečně přísná. „Je zcela nelogické, že výběrové řízení může trvat prakticky čtvrtinu volebního období. Přesto doufám, že ulici stihneme opravit do října příštího roku," sdělil Kotzian.

Jakým způsobem bude město řešit dopravní uzavírky v době rekonstrukcí, ještě není zřejmé. Stejně tak magistrát zatím neřeší případné výluky v hromadné dopravě. „Těmi se začneme zabývat, až budou jasné termíny prací. Do té doby to nemá smysl," vysvětlila mluvčí dopravního podniku Škrancová.

Po rekonstrukci, za kterou město zaplatí zhruba sedmdesát milionů korun, získá ulice kromě kolejí také nový povrch a sítě. Úprav se dočkají také tramvajové ostrůvky nebo stožáry osvětlení.

Zdržení kvůli složitému výběrovému řízení hrozí také při plánované úpravě brněnského Zelného trhu. Kvůli načasování rekonstrukce ve čtvrtek náměstek Kotzian jednal se starostou Brna-středu Liborem Šťástkou. „Stavební práce chceme zkoordinovat s tradičními Vánocemi na Zelňáku. Zadání veřejné zakázky plánujeme na začátek února. Opravy však ještě může zkomplikovat archeologický průzkum," doplnil Kotzian.

Náměstí získá kromě nové dlažby i zeleň a odpočinkové zóny. Rekonstrukce vyjde skoro na šedesát milionů korun, z nichž velkou část pokryjí evropské dotace.