Lanová dráha dlouhá 1,7 kilometru spojí výstaviště s budoucí multifunkční halou a areál v Bohunicích, kde je Fakultní nemocnice Brno, univerzitní kampus, obchodní centrum a vyroste tam i atletická hala. „U brněnského výstaviště má v budoucnu vzniknout důležitý dopravní uzel, kde budou mít lidé možnost z aut přesednout nejen na tramvajové linky, ale právě i na lanovku,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Muž v bytě ve Václavské ulici v Brně vyhrožoval zabitím rukojmí.
Drama v Brně: muž držel v bytě dvě ženy a děti jako rukojmí, hrozil jim zabitím

Trasa začne ve výchozí stanici Pisárky-Lipová nedaleko současných zastávek městské hromadné dopravy. Dál povede mezi budoucí multifunkční halou a Pavilonem Z k mezistanici Riviéra u Baeurovy ulice. Následně vystoupá přes řeku Svratku a les na kopec do mezistanice Kampus a z ní pak povede do konečné Kampus-terminál. Lanovka převeze až dva tisíce lidí za hodinu. „Pro cestující bude určitě zpestřením,“ podotkl Brňan David Musil.

Projektant momentálně pokračuje v projekčních pracích. Žádost o vydání společného povolení plánují zástupci dopravního podniku podat na stavební úřad zhruba začátkem července. „V závislosti na délce přípravy předpokládáme zahájení tendru na dodavatele stavebních prací na konci letošního roku, vlastní výstavba může začít v polovině příštího roku," přiblížila Tomaštíková. Doplnila, že předpokládané náklady na projekt se pohybují okolo šesti set milionů korun.

Nové bydlení v Brně, ilustrační foto
Výstavba v útlumu, trh s byty ve varu: garsonky v Brně se prodávají za 4 miliony

Na budoucí konečnou lanovky u kampusu budou z druhé strany ze Starého Lískovce zajíždět tramvaje. Dělníci tramvajovou trať vedoucí tunelem staví od loňského jara, dodělat ji musí do konce příštího roku. Oba projekty ulehčí přetížené dopravě a hlavně trolejbusům, které denně do oblasti vozí desetitisíce lidí.