Univerzita si tak chce ověřit, že budoucí studenti zvládnou reagovat i na dotazy v cizím jazyce. Zařazení cizojazyčných otázek, podle rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka, nemá za účel testy ztížit. „Snažíme se vymyslet, jak nejlépe sestavit testy, abychom vybrali nejlepší studenty," vysvětlil rektor. Univerzita však už ohlásila, že letos přijme zájemců méně kvůli demografickému vývoji. „Že je vysokoškoláků moc, říkají politici. Ve skutečnosti to tak hrozné není," řekl Bek.

Od zavedení cizojazyčných otázek si slibuje zvýšení prestiže univerzity i v porovnání se zahraničím. „Přibývá zahraničních lektorů, zvýšil se podíl zahraničních studentů i předmětů vyučovaných v cizím jazyce," uvedl Bek. Na univerzitu se letos přihlásilo téměř devět tisíc zahraničních studentů. Nejvíc je, kromě Slováků, Rusů a Ukrajinců. Zájem mají hlavně o lékařské obory. Rektor doufá, že se počet cizinců na univerzitě bude zvyšovat. „V mezinárodním měřítku jich máme pořád málo. Zvyšují prestiž univerzity," vysvětlil Bek.

Test studijních předpokladů je podmínka pro vstup na sedm z devíti fakult. „Připravuje ho i vyhodnocuje Masarykova univerzita," uvedla její mluvčí Tereza Fojtová.

Maturantka Lenka Jebáčková se letos bude hlásit na univerzitu poprvé. „Myslím si, že to není špatný nápad. Studenti by v dnešní době měli umět cizí jazyk. Od vysokoškoláka se předpokládá, že umí studovat i z cizích textů," okomentovala studentka.

Lékařská fakulta a Fakulta sociálních studií Test studijních předpokladů nepoužívají. Budoucí medikové musí absolvovat oborové testy z biologie, chemie a fyziky. Fakulta sociálních studií využívá Národních srovnávacích zkoušek od společnosti Scio. „Scio dělá i cizojazyčné verze, takže není problém v budoucnu cizí jazyk přidat i tam," řekl Bek.

Například Fakulta informatiky přijímá studenty i bez testů studijních předpokladů. Cizímu jazyku se však nevyhnou. Všichni studenti bakalářských programů musí dosáhnout minimálně úrovně B1. „To znamená, že se student musí orientovat v jednoduchém textu se základními odbornými výrazy, porozumí jednoduchému poslechu a umí krátce a stručně prezentovat svůj obor," vysvětlila Fojtová.

Studiu v cizím jazyce se nevyhnou ani na Vysokém učení technickém. „Angličtina se u přijímacích zkoušek plošně netestuje. Studenti ale v průběhu studia musí absolvovat předmět anglický jazyk," vysvětlila mluvčí Vysokého učení technického Jitka Vanýsková. Zpřísňovat přijímací zkoušky univerzita neplánuje.

Na Mendelově univerzitě znalost cizího jazyka testují u zájemců o studium fakulty provozně ekonomické, regionálního rozvoje a lesnictví.

ANEŽKA PŘIKRYLOVÁ