Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž uložil univerzitě pokutu ve výši tři sta tisíc korun za podmínky veřejné zakázky z roku 2009 na zhotovitele projektové dokumentace pro stavbu nových pavilonů v Univerzitním kampusu Bohunice.

„Zadavatel (univerzita - pozn. red.) porušil zákaz diskriminace tím, že neomezil rozsah požadované kvalifikace pouze na informace a doklady bezprostředně související s předmětem veřejné zakázky. Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," stojí například v rozhodnutí antimonopolní­ho úřadu.

Fojtová tvrdí, že Úřadu se nelíbil zejména požadavek na prokázání zkušenosti s nejméně dvěma podobnými veřejnými zakázkami.

Vedení univerzity trvá na tom, že veřejná zakázka nebyla diskriminační. Zájem o účast ve výběrovém řízení projevilo celkem devět firem, které požádaly o zadávací dokumentaci. „Podmínky odpovídaly náročnosti, výši plánované investice a našim předchozím zkušenostem s výstavbou univerzitního kampusu. Není vinou univerzity, že se do výběrového řízení nakonec přihlásil jen jeden uchazeč. Na trhu se pohybuje velké množství firem, jež splňují námi stanovené podmínky," zdůraznil rektor Mikuláš Bek.

Pokutovaná veřejná zakázka se týkala projektové dokumentace pro stavbu pavilonů financovaných z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Podnět k antimonopolnímu úřadu podalo ministerstvo školství, které operační program řídí.