Starší obyvatelé Medlánek se učit chtějí, ale univerzitu mají daleko. „Některým se těžko dojíždí do školy do centra města. Proto jsme přišli s nápadem začít se vzdělávání také u nás ve společenském centru Sýpka," vysvětlila místostarostka Medlánek Kateřina Žůrková.

Akce s přednáškami lektorů z Univerzity třetího věku nabídne různá témata. „Vybrali jsme to, co zajímá starší lidi. Bude to šest různých přednášek, každá je pojatá jako úvodní vhled do nějakého tématu," informovala Barbora Hašková z Masarykovy univerzity. Další cyklus pak organizátoři poskládají podle toho, co bude studenty zajímat nejvíc.

Dosud se o aktivitu lidí v důchodovém věku staral jen místní klub důchodců. „Organizoval různé výlety nebo zájezdy do divadla. Nebyl tady ale žádný projekt zaměřený čistě na vzdělávání," doplnila Žůrková.

Na přednášky může přijít stovka zájemců ve věku nad pětašedesát let, která odevzdá přihlášku a zaplatí stokorunové zápisné. „Celkové náklady vycházejí na padesát tisíc korun. Pokryjí je dotace od Jihomoravského kraje," uvedla Klára Drápalová z úřadu městské části.

JAN ČAMBORA