Masarykova univerzita přidala do nabídky tři obory v angličtině na fakultě sociálních studií a po jednom oboru sportovním a přírodovědném. Zájemci o studium si mohou nově vybrat bakalářské studium mezinárodních vztahů a evropské politiky, magisterské studium demokracie, autoritářství a totalitárních režimů nebo studium zaměřené na veřejnou politiku, sociální systémy a pracovní trh.

Fakulta sportovních studií otevírá navazující obor zaměřený na kondiční trénink, přírodovědecká fakulta nabízí studium biologických procesů pomocí fyzikální chemie, které lze následně uplatnit například ve farmacii nebo v technologii potravin.
Novinkou letošního přijímacího řízení je rozšíření míst, kde zájemci mohou skládat přijímací zkoušku. "Uchazeči si budou moci vybrat z celkem 11 míst namísto dosavadních dvou. Vedle Brna a Bratislavy bude možné složit testy nově v Praze, Jihlavě, Českých Budějovicích, Ostravě, Hradci Králové, Žilině, Bánské Bystrici a Košicích," uvedla mluvčí Tereza Fojtová.

Na VUT vznikl nový obor na fakultě podnikatelské, kde mohou zájemci začít studovat placený anglický bakalářský obor, který jim pomůže s realizací vlastních projektů a startem firmy. Studenti fakulty informačních technologií si nově vybírají z anglických volitelných předmětů, kterými jsou například robotika, tvorba mobilních aplikací nebo počítačové vidění. Novinkou na fakultě je to, že uchazeči nemusejí platit test od společnosti Scio.

"Studenti, kteří uhradí přihlášku ke studiu, nebudou muset hradit jeden pokus Scio testů, zaplatí to za ně fakulta," uvedla mluvčí Radana Kolčavová. Vedení si od toho slibuje vyšší zájem uchazečů o obory informačních technologií.

Mendelova univerzita zařadila tři nové obory. Prvním je magisterský obor řízení a ekonomika obchodu na provozně ekonomické fakultě, další dva jsou bakalářské obory na zahradnické fakultě v Lednici: program zaměřený na interiérovou a exteriérovou dekoraci rostlin a kombinovaný obor, v němž se studenti učí pečovat o veřejný prostor.

Dva bakalářské obory pro zájemce o civilní studium nově nabízí Univerzita obrany. Jsou jimi geografie a meteorologie pro obranu a bezpečnost a letecká technika na fakultě vojenských technologií. "Nově pro uchazeče pořádáme bezplatné přípravné kurzy a postupně také přecházíme na systém výhradního podávání přihlášky elektronickým způsobem," sdělil mluvčí Vladimír Šidla.

Vzhledem k novele vysokoškolského zákona, která mění pravidla pro akreditace, se obecně zpomalil proces akreditace nových programů. Od roku 2011 také mnohde klesají počty uchazečů, což odpovídá demografickému vývoji.