Padělky zpravidla píše profesionál, kterému student zaplatí. Na tento byznys zaměřila svou diplomovou práci Veronika Králíková z Mendelovy univerzity. „Oslovila jsem několik firem, které službu nabízejí. Pasáže, které mi doručily, byly ale velmi nekvalitní," zmínila v úterý Králíková.

Alespoň jednou podle jejího průzkumu podvádělo s texty osm procent studentů. Za jednu diplomovou práci studenti zaplatí až třicet tisíc korun. „Na trhu se závěrečnými pracemi se ročně protočí minimálně dvě stě milionů korun," vyčíslila Králíková.

Studenti, ilustrační foto
Nejúspěšnější studenti žijí bez partnerů. Na zakládání rodin nemají čas

Plagiátorství je podle proděkana Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity Tomáše Foltýnka jeden z nejpalčivějších etických problémů na vysokých školách. „Zabýváme se jím už sedm let. V současnosti používáme systémy na odhalení podvodů, které ukáží podobnost s jinou prací. Z technického hlediska je proto klasické plagiátorství vyřešené. Velký problém jsou ale texty psané na zakázku," řekl Foltýnek.

Byznys se psaním textů na objednávku je velmi rozšířený. „Takto odevzdané práce jsou neodhalitelné jakýmkoliv systémem, protože jde o originální díla. Přesto student odevzdává něco, co sám nenapsal, a proto podvádí," vysvětlila mluvčí Provozně ekonomické fakulty Jitka Vanýsková.

Každá závěrečná práce projde elektronickou kontrolou i na Masarykově univerzitě. Ročně tam takto odhalí jen několik podvodů. Podvodníkům hrozí i vyloučení ze školy.

Studenti podle odborníků díky pokročilým technologiím přicházejí na stále důmyslnější možnosti podvádění. Více jak patnáct let se tématem zabývá australská expertka Tracey Bretag. „Je to globální problém, se kterým se musí univerzity vypořádat. Podle našich zjištění celosvětově někdy podvádělo až deset procent studentů. Hlavně proto, že na psaní neměli dostatek času, nezajímalo je téma nebo neměli patřičnou podporu od učitele," popsala Bretag. Právě pedagog proto může mít zásadní roli při prevenci, pokud dostatečně komunikuje se studenty a motivuje je.

Ilustrační foto.
Světový den astmatu: Brňanům lékaři zdarma vyšetří plíce

Podrobné informace o formách plagiátorství se rozhodlo zařadit do nového studijního řádu i Vysoké učení technické v Brně. „Článek upozorní studenty na to, jak budeme postupovat v případě, že bude podvádět. Pravidla psaní závěrečných prací si mohou nastudovat také na webech svých fakult nebo se poradit s vedoucím práce," sdělila Pavla Ondrušková z odboru vnějších vztahů školy.

O tom, jakými způsoby lze nejlépe podvádění zabránit, budou až do pátku v Brně diskutovat odborníci z devětačtyřiceti zemí světa. Mendelova univerzita tento týden společně s Radou Evropy v Brně organizuje mezinárodní konferenci o plagiátorství napříč Evropou. U příležitosti zahájení konference škola také oficiálně spustí síť světových univerzit, které budou spolupracovat na boji s tímto fenoménem.