„Nezpevněné části plochy umožní vsakování dešťové vody a její využití pro závlahu osazených stromů, v jejichž stínu přibude posezení a také stojany na kola či odpadkové koše. Bezbariérový přístup na terasu zajistí nový výtah. Kontejnery na odpad přesuneme pod zem,“ nastínila brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Aktuálně je hotová architektonická studie na úpravy. Úřednicí chystají zadávací řízení na výběr projektanta.

První etapa proměny prostoru má začít zhruba v květnu a trvat do září. V příštím roce má pak navázat druhá část prací. „U první fáze úprav očekáváme náklady dvanáct milionů korun, u druhé devět milionů,“ vyčíslila Vaňková.

Nový výtah bezbariérově propojí prostor před supermarketem Billa s terasou, kudy chodí lidé do magistrátních kanceláří a dalších institucí, které tam sídlí. Současné barevné kontejnery hyzdící místo zmizí, nahradí je podzemní nádoby.