„Jednou z možných variant je sloučení úrazovky s pracovištěm v Bohunicích. Pak by přešli do bohunické nemocnice všichni zaměstnanci,“ naznačil výsledky včerejšího jednání v Praze ředitel Úrazové nemocnice Petr Svoboda.

To potvrdil i ředitel bohunické fakultní nemocnice Roman Kraus. „Přejde k nám veškerý zdravotnický personál a většina lékařů. Někteří z nich si budou chtít samozřejmě raději otevřít soukromou praxi,“ uvedl ředitel Roman Kraus.

Na příznivé výsledky včerejšího jednání ale nahlíží kriticky lékaři, kteří v úrazovce operují. „Žádali jsme několikrát ředitele nemocnice, abychom se mohli účastnit všech jednání, na kterých se má rozhodovat o personálu. Bohužel o včerejších debatách jsme dopředu nevěděli,“ stěžuje si lékařka z traumatýmu Lenka Doležalová.

Podle ní je koncept ministerstva zdravotnictví stále nedokonalý. „Rozhoduje se za pochodu, nikdo nepřednesl své plány, které by krok za krokem plnil. Není ani vyloučeno, že nás po přesunu do Bohunic mohou propustit nebo přesadit na jinou funkci,“ myslí si Doležalová. První přesuny zaměstnanců měly začít už v květnu. Ze včerejšího jednání ale vyplývá, že se termín přesune na podzim příštího roku. „Záleží na tom, jak rychle stihneme Bohunice připravit. Zaměstnancům z úrazovky by mělo být k dispozici celé jedno patro, kde bude spinální jednotka. To se ale musí teprve postavit,“ objasnil prodlevu ve stěhování Svoboda.

Pracovníci z úrazovky prý budou využívat také páté a šesté patro v lůžkovém bloku, urgentní příjem, čtvrtinu ARO a možná také třetinu sedmnáctého patra. „Je to nedokonalý plán. Nevím, jak se rozhodne o tom, co je třetina nebo čtvrtina patra. Navíc pokud bude potřeba pacienty se zlomeninou v případě evakuace tahat z vyšších pater, nedovedu si to představit,“ podotýká lékařka Doležalová.

Přestože je zrušení úrazovky a přesun jejich zaměstnanců horkým tématem, není jisté, jak celá akce proběhne. „V zákoně není o sloučení ani zmínka, podle něj lze nemocnice pouze zrušit. Každý právník to navíc interpretuje jinak. Nejsem ovšem odborník,“ řekl Svoboda.

Ministerstvo se v podnělí odmítlo k celé věci vyjádřit. „Vše probíhá podle plánu,“ zopakoval ministr Tomáš Julínek několikrát.

Mluvčí Tomáš Cikrt uvedl, že nic bližšího o schůzce neví. „V tuto chvíli nejsem schopen nic bližšího říct,“ dodal Cikrt.