O moc lepší není situace ani v pálenicích v okolí Brna. Někde odhadují příjmy kvasu o polovinu menší, jinde dokonce počítají s úbytkem až sedmdesát procent.

Pěstitelé dávají špatnou úrodu za vinu chladnému a suchému počasí v první polovině roku. A dešťům v závěru léta. „Mráz poškodil především úrodu meruněk a broskví, které dozrávají nejdříve," řekl předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný. Dodal, že sucho trvající až do června úrodě také neprospělo.

Stačil týden

Mrazivé jaro nepotěšilo ani pěstitelku Alexandru Ondrůškovou z Troskotovic na Brněnsku, která je zároveň i spoluprovozovatelkou pálenice. „Stačil jeden chladný týden v květnu a většina úrody nám zmrzla," postěžovala si pěstitelka.

Švestky, které dozrávají až v srpnu, rozmarům přírody také neunikly. „Plody byly kvůli suchu nedorostlé a déšť je na mnoha místech porušil, takže začaly hnít," doplnil Pokorný.

Právě nahnilé a nezralé ovoce znehodnocuje kvas, který pěstitelé do pálenic nosí. „Shnilé ovoce do něj vůbec nesmí přijít. Pokud kvas zhodnotím jako nekvalitní, ani jej nepřijmu," řekl majitel soukromé pálenice z Rosic u Brna František Führlinger. Dodal, že kořalka vypálená z nekvalitního kvasu může být například kyselá a také zdravotně nebezpečná.

Další problém, který letos trápí pěstitele i provozovatele pálenic, je nízká cukernatost ovoce. Ta ovlivňuje, kolik kořalky se z ovoce podaří vypálit. „V srpnu bylo málo slunečných dnů, proto je ovoce méně sladké," poznamenal Führlinger.

Pro většinu pálenic začala sezona už v létě, kdy v nich přijímali loňské kvasy. „Někdy lidé nemají peníze a pálenice zavřou dřív, než dotyční stihnou své kvasy zužitkovat," vysvětlila Ondrůšková, která kotle ve své pálenici rozpálila už v polovině července.

Z letošní úrody začali lidé vozit nejdříve třešně, višně a rané meruňky. „V současné době končí období vypalování meruněk a připravujeme se na jablka," upřesnil Hořava. Nejpozději se pak vypalují kvasy ze švestek, které pálenice přijímají až do konce sezony.

Cenu zatím drží

Přestože lidé nosí do pálenice méně ovoce a kvasu, provozovatelé pálenic to do cen zatím nepromítají. „Cenu se snažíme udržet na stejné úrovni jako v minulém roce," řekl Hořava. Současně upozornil, že vypálení litru stoprocentního alkoholu u nich přijde na necelých tři sta korun. Ceny nezvyšují ani v Rosicích. „Mám stálou cenu už několik let. Zdražení totiž vůbec nic nevyřeší," podotkl Führlinger.

Pálenice obvykle končí sezonu v březnu, v některých pálí až do dubna. Letos jsou však provozovatelé skeptičtí a většina z nich pochybuje, že bude v závěru sezony ještě co pálit. „Normálně zavíráme až 20. března, ale tentokrát počítáme, že budeme pálit přibližně do poloviny února," konstatovala Ondrůšková.

Pěstitelé ovoce, majitelé pálenic a milovníci kořalky nejsou jediní, kdo sčítají ztráty po letošním nevydařeném roce. Deník Rovnost už dřív informoval o problémech vinařů a zemědělců, jejichž výnosy významně ovlivnily srpnové deště. I je potrápily popraskané plody, plíseň a zatopená pole.

TOMÁŠ KÁRA