Před zraky lidí nastupují všichni kapitáni v uniformách s nablýskanými knoflíky a vedoucí lodní dopravy brněnského dopravního podniku Martin Ecler oznamuje, že na zahájení sezony je vše připraveno.

Letošní zahájení sezony je výjimečné, protože v roce 2019 slaví brněnský dopravní podnik 150 let od jízdy první koněspřežné tramvaje. „U této příležitosti se dnes po celý den můžete podívat do zázemí lodní dopravy," zve přihlížející lidi na další program dne generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Lidi čeká i další mimořádná podívaná. „Uvidíte, jak spouštíme do vody loď Stuttgart," poznamenává mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Dav se přesouvá k loděnici, kde je na suchu skutečně připravená loď ke spuštění do vody. Pomocí speciálního přístroje s kovovými lany technici plavidlo pomalu začínají posouvat směrem ke hladině. Loď se po centimetrech přibližuje k vodě. Když už je v určené hloubce, zatroubí, zapíná motory a přidává se k dalším plavidlům brněnské flotily, do kterých začínají nastupovat stovky lidí na první letošní společnou plavbu.

Lodě postupně jedna po druhé i s nadšenými lidmi vyplouvají na okružní jízdu po Brněnské přehradě. Jejich vyplutí předcházely dlouhé měsíce příprav. „V zimě jsme z lodí demontovali baterie a zapojili je na takzvané zimní udržovací dobíjení. Taktéž jsme zkontrolovali, případně opravili systémy plavidel, opravili interiéry lodí, obnovili nátěr," popisuje Ecler.

Loni lodě brněnského dopravního podniku převezly 235 tisíc cestujících. Letos se lidé mohou těšit na novou odpočinkovou zónu v přístavišti.

Brněnský půlmaraton.
Hromadnou dopravu v Brně v neděli omezí půlmaraton