Představitelé města očekávali, že investor představí svůj návrh podoby areálu. Žádná prezentace se ale nekonala. „Spíš to bylo o tom, jak vnímá souhrn událostí v poslední době. Pořád trvá na tom, že chce zbourat všechny budovy,“ řekl Chvátal.

Aktivistka z hnutí Extinction Rebellion v úterý odpoledne chvilku blokovala dopravu u brněnského hlavního nádraží.
Upozornění na klimatickou krizi: aktivistka blokovala dopravu u hlavního nádraží

Manažer projektu Ladislav Všetečka potvrdil, že investor počítá s novou bytovou čtvrtí, která přispěje ke zvelebení a rozvoji celé lokality a umožní vybudování kulturně sociální Chytré čtvrti Špitálka. „Nově uvažujeme rovněž o vzniku muzea vlnařského průmyslu,“ sdělil Deníku Rovnost.

Věří ve shodu

Minulý týden zástupci investora také pozvali zástupce města do areálu Mosilany. „Věříme, že jednání budou pokračovat a shodneme se na způsobu zachování odkazu Moravského Manchesteru a genia loci, které vnímáme,“ oznámil Všetečka.

Zástupci brněnské pobočky Národního památkového ústavu v minulých dnech podali ministerstvu kultury návrh na prohlášení nejhodnotnějších částí areálu Mosilany za kulturní památku. „Kromě hodnoty historické má rovněž mimořádnou hodnotu architektonickou a urbanistickou. Jde o pozoruhodný výsledek postupné zástavby omezeného prostoru kolem Svitavského náhonu,“ sdělil před časem ředitel brněnské pobočky památkového ústavu Zdeněk Vácha.

Někteří už v pondělí v centru Brna poseděli na zahrádce, přestože rozvolnění má přijít až v dalších dnech.
Češi nečekali na vládu a rozvolnili sami: zahrádky se plní také v Brně

Proces ale brzdí stanovisko památkářů z brněnského magistrátu, které umožňuje likvidaci areálu. Nyní všichni čekají, jak rozhodnou úředníci z odboru památkové péče krajského úřadu.

Změna územního plánu zůstává pozastavená.