Padesátka dětí opustila loni školku v památkově chráněné Arnoldově vile v Černých Polích. Jejich rodiče doufali, že se tam letos vrátí. Kvůli nedostatku peněz se však naděje rozplývají. S rekonstrukcí město nezačne dříve než příští rok a školku může nahradit muzeum architektury.

Rodičům dětí se přístup města nelíbí. „Bylo to pro děti krásné prostředí, školka tam fungovala šedesát let. Muzeum architektury v místech, kde má stejnou funkci plnit právě opravovaná Löw-Beerova vila, je podle mě naprosto zbytečné. Kdyby v domě byly děti, alespoň ji někdo využije," myslí si matka jednoho z dětí, které školku navštěvovalo. Své jméno zveřejnit nechtěla, redakce jej však zná.

Radnice Brna-severu, na jejímž území zničená vila stojí, se chce chátrající stavby zbavit. Nedávno požádala město, aby se o ni staralo. „Patří magistrátu, ale spravujeme ji my. Na rekonstrukci nemáme peníze. A to ani v případě, že v ní zůstane školka. Vilu nejvíc trápí narušená statika, už máme projekt na její zajištění," sdělil mluvčí Brna-severu Martin Ingr.

Opozičním zastupitelům se přístup radnice nelíbí. „Radní už navrhli sloučení se školkou v Tišnovské ulici. To prakticky znamená konec šancí na zachování školství v Arnoldově vile," sdělil zastupitel Jiří Mihola.

Ingr s ním nesouhlasí. „Jedná se o formální změnu. Nemá smysl držet dvě příspěvkové organizace, když jedna nefunguje. Neznamená to, že od možnosti provozovat ve vile školku upouštíme. Nyní ale záleží na magistrátu, co s budovou udělá," podotkl Ingr.

Pokud změnu schválí brněnští zastupitelé, přejde vila pod správu města po prázdninách. „Proti převodu nic nenamítám. Může nám to pomoci při shánění dotací na opravy," uvedla náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská.

V současnosti podle ní existují dvě varianty oprav. „Máme dva investiční záměry. Přestavba na muzeum nás vyjde na dvaaosmdesát milionů korun, úprava na školku je zhruba o tři miliony dražší. Rozhodneme se podle toho, na co se nám podaří sehnat peníze," vysvětlila Bohuňovská.

Některým Brňanům se nápad přestavby na muzeum architektury líbí. „Doplnila by tak trojlístek s vilou Tugendhat a Löw-Beerovou vilou. Klidně se v ní můžou konat třeba nějaké komorní koncerty. Školka do památkově chráněného domu podle mě nepatří. Podobná zvěrstva se dělala za komunistů, kdy zchátralo mnoho historicky cenných staveb," řekl například Martin Dvořák.

Město má větší šanci získat dotaci na muzeum než na školku. „V minulosti jsme variantu muzea projednávali i s ministerstvem kultury. Možná požádáme o peníze z takzvaných norských fondů, které podporují projekty na obnovu kulturního dědictví," vysvětlila Bohuňovská.

Příspěvek na školku podle ní bude složité sehnat. „Pětaosmdesát milionů na zajištění míst pro padesát dětí není výhodné. Za tyto peníze může vzniknout mnohem více míst v jiných školkách," dodala.