V létě pracovali dělníci na opravě topení v budově. „Díky tomu je v sále i mimo něj příjemněji, a navíc uspoříme za cenu vytápění," informoval Jiří Mottl z Turistického informačního centra města Brna. Právě městu kino patří.

Příjemná změna čeká i návštěvníky toalet. „Konečně poteče teplá voda," slíbil hlavní dramaturg kina Miroslav Maixner.

Dělníci se do kina vrátí i příští rok. „Art byl dlouho zanedbaný. Plánujeme rozsáhlou opravu celého pláště budovy i její zateplení, výměnu oken a vstupních dveří," vypočítal Mottl.

Novinky v Artu
od října Art nabídne prodej vstupenek na představení přes internet
program kina najdou diváci spolu s recenzemi a dalšími články v artových novinách
nový design mají propagační materiály kina i webové stránky

Jak bude vypadat nová fasáda, není zatím jasné. „Zjistili jsme, že volná plocha láká sprejery. Nejprve začali kreslit na zadní stranu budovy, ale později se přesunuli až k hlavnímu vchodu. V současné době jsme si proto na pomoc pozvali výtvarníky, kteří volné stěny zaplnili. Novou podobu zatím řešíme," doplnil Maixner.

Za rekonstrukci příští rok podle předběžných odhadů město zaplatí necelý milion korun. Přes tři čtvrtě milionu zatím stála nová plátna a zvukový formát, který si diváci Artu otestovali už v létě.

Opravy plánuje i kino Lucerna v brněnských Žabovřeskách. „Střecha je v hrozném stavu. Potřebuje rekonstrukci asi za milion korun. Příští rok se snad na ni městské části podaří vyčlenit peníze. Přes zimu použijeme provizorní řešení se speciální fólií," oznámil starosta Žabovřesk Pavel Tyralík.

Podle správce kina Dušana Peprného je potřeba také rekonstrukce interiéru. „Zvažujeme i nové sedačky placené formou adopce diváky, jako je tomu v kině Scala. To ale přijde na řadu, až bude hotová střecha," dodal Peprný.

Naopak žádné investice neplánuje kinokavárna, která začátkem roku otevřela v Černých Polích. Na promítání spolupracoval Kinematograf bratří Čadíků s Hanou Šmerkovou ze sdružení Noční motýl, které provozuje Letní kino na Dobráku. Od května totiž kvůli nízké návštěvnosti nepromítá. „Od listopadu ale uvažujeme s Nočním motýlem alespoň o částečném obnovení promítání," dodala Šmerková.