Lidem zahrada nabídne prostor až pro dvacet záhonků pro pěstování zeleniny a místo na kompost. „Do budoucna může přibýt také hřiště pro děti, posezení a pěstování květin,“ přiblížila Kristýna Ryšavá, která s nápadem přišla.

Ilustrační foto.
Ze skládky odlétají igelitky. Zabránit úletům nelze

Návrhy na konkrétní podobu zahrady probrali lidé na besedě, kterou uspořádala. „Řešili jsme především, kde by zahrada mohla vzniknout, uvažujeme nad třemi pozemky,“ řekl bohunický starosta Antonín Crha.

Komunitní zahrada vyžaduje konkrétní parametry. „Musí být dobře dostupná, s přípojkou na vodu a oplocením,“ dodala Ryšavá.

Podobný prostor využívají lidé také třeba v Králově Poli, Brně-středu či Židenicích. „Komunitní zahrada Plecinkáry je v provozu už na soukromém pozemku, o tu je velký zájem. Podobně je vidět činnost i v zahradě v Líšeňské ulici na pronajatém pozemku městské části. Funguje asi rok,“ popsal židenický místostarosta Petr Kunc.

Na Extreme food festivalu mohli lidé najít třeba „extrémní" stánek s hmyzími specialitami, ale také další zástupce kuchyní ze vzdálených částí světa.
Lidé ochutnají hmyz i africké speciality. V Brně začíná sezona gastrofestivalů