O práci v ozbrojených složkách snila už od dětství. Nejprve zvažovala, že se stane armádní pilotkou. Nakonec jí učarovaly policejní majáky. Devatenáctiletá Klára Kiliánová je jedním ze dvou čerstvých absolventů střední školy, kteří se teď v Brně připravují na pozici strážníka.

Dříve by si mladá žena musela na vysněnou práci ještě pár let počkat. Zaměstnávat lidi mladší jednadvaceti let umožňuje městské policii novela zákona až od letošního ledna.

Studentské koleje. Ilustrační foto.
Usnadní začlenění. Vysokoškoláci a odrostlí z dětských domovů budou bydlet spolu

Brněnští strážníci doufají, že jim uchazeči s čerstvou maturitou pomohou zaplnit prázdná místa. V Brně v současnosti chybí šestačtyřicet strážníků. „Snažíme se postupně obsadit padesát nových míst, která jsme získali před dvěma roky, abychom uspokojili zvýšenou poptávku po strážnících v okrajových částech města,“ popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Nejmladší strážníci v Brně
• V Brně schází šestačtyřicet strážníků.
• Prázdná místa by mohli zaplnit i osmnáctiletí. Novela zákona umožňuje od ledna najímat strážníky mladší jednadvaceti let.
• Nejmladší městští policisté zatím nemohou řídit auto a nosit zbraň.

Nově vzniklá místa se však dosud dařilo naplňovat jen velmi pomalu. „Vzhledem k extrémně nízké nezaměstnanosti nám nové příchody pokrývaly jen přirozené snižování stavů, například odchody do důchodu,“ doplnil.

V současnosti je mladší jednadvaceti let přibližně každý pátý zájemce o práci u brněnské městské policie. Nejmladší uchazeče o bezpečnostní složky dříve, než začala platit novela, strážníkům často odlákala republiková policie nebo armáda. U nich čerství absolventi středních škol pracovat mohli. Klára Kiliánová přesto k vojákům ani policistům nezamířila. Chtěla být strážnicí. „Na městské policii se mi líbí, že je více propojená s lidmi, kteří v tom místě žijí, a pořádá i různé vzdělávací akce,“ vysvětlila.

Fakultní nemocnice Brno pořídila čtvrté CT, lidé by se díky novému přístroji mohli dostat na vyšetření rychleji.
Díky nejmodernějšímu CT v Evropě vyšetří víc lidí. S třetinovou dávkou záření

Pokud Kiliánová výcvik úspěšně dokončí, což by mělo být letos v dubnu, stane se nejmladší brněnskou strážnicí. „Na podobnou příležitost jsem dlouho čekala. Že se novela projednává, jsem se od známé dozvěděla v létě. Pak už jsem se jen modlila, aby ji uzákonili a já se stihla hned po střední škole přihlásit. Práce u městské policie mě totiž lákala už odmalička,“ řekla.

Jen na policejní majáky a zbraň si mladá žena bude muset ještě počkat. Řídit služební auto a získat zbrojní průkaz mohou nejmladší strážníci až v jednadvaceti letech. „Počítáme proto s tím, že je budou doprovázet a zaškolovat zkušenější kolegové,“ uvedl Ghanem.

Někteří lidé na nasazení nejmladších strážníků do služby pohlížejí s nejistotou. Obávají se třeba, že pro práci u městské policie nejsou dostatečně vyzrálí. „Je těžké odhadnout, jestli budou mít dostatečnou míru zodpovědnosti a získají si respekt. Strážníků je ale dost málo, a tak aspoň dostane policie šanci najmout více lidí,“ usoudil Brňan Ondřej Komárek.

ZUZANA PEKÁRKOVÁ

V Mikulově vyroste nové sportovně-zábavní centrum, v areálu bude herna inspirovaná Pevností Boyard.
Jako slavná Pevnost Boyard. V Mikulově vyroste nové adrenalinové centrum