VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Brně do jídla vrazí trochu lásky

Brno /ANKETA/ – Jak vyndat kostru z králíka, aby zbytek zvířete zůstal vcelku? Tuto i další užitečné rady do kuchyně se dozvědí návštěvníci třítýdenního gastronomického festivalu Jídlo z blízka. Ten odstartoval v pondělí ve třinácti brněnských restauracích. Místa u stolů, kde lidé poznají regionální potraviny i jejich původ se rychle plní. „Před zahájením jsme obdrželi už dvě sta rezervací" spočítala Lucie Frgalová z Organizace Slow food Brno, které akci pořádá.

9.7.2012 1
SDÍLEJ:

ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Rezervace minimálně čtyřiadvacet hodin dopředu jsou podle ní nutné ve všech restauracích. „Je to kvůli stoprocentní čerstvosti pokrmů," dodala Frgalová. Ke všem festivalovým jídlům se můžou návštěvníci v jídelním lístku přečíst o jejich původu i o hospodářích a zemědělcích, kteří dodali suroviny. Tříchodová menu se cenově pohybují mezi 280 a 550 korunami. „Namátkou bude restaurace Ristorante Piazza servírovat jako hlavní chod pečený jehněčí hřbet na rozmarýnu s grilovanou zeleninou a krémovou omáčkou z cuket a lístků špenátu. Jako přílohu gnocchi z uzených brambor připravené na česnekovém másle," řekla Frgalová.

Součástí festivalu je také doprovodný program. „Celé tři týdny nabízí naše partnerské restaurace dílny a ochutnávky jídel i nápojů," popsala Frgalová.

Program v pondělí zahájilo setkání ze zástupcem farmy Mitrovský dvůr. Ta dodává maso pro Bistro Franz, kde se setkání konalo. Návštěvníci ochutnali paštiky a klobásy. I ve workshopech se ale už místa zaplňují. Některé jsou obsazené už několik dní. „Největší zájem byl o akce, které se nám osvědčily už loni. Pěstování a využití bylinek v kuchyni a výroba domácí marmelády. Tu si zájemci pod vedením biosadaře Jiřího Kargera vlastnoručně připraví z meruněk a každý si odnese skleničku domů," dodala Frgalová.

Vraž do toho kopu lásky

Stejně tak už se zájemci nedostanou na kurz přípravy hovězího masa. „Těm, kteří se chtějí za dobrovolný příspěvek něco přiučit, doporučujeme setkání s chovatelem Jiřím Kočárem. Je prvním, kdo přinesl na český trh králíka vykostěného v celku. Svým odběratelům tak dodává jeden kus čistého masa," popsal Tomáš Václavík ze Slow Food Brno. Kdo chce podle něj raději jen ochutnávat, může vyrazit na ochutnávku nazvanou Vraž do toho kopu lásky. „Za necelých čtyři sta korun čeká tento týden návštěvníky restaurace La Bouchée nedělní oběd s autorkou nejprodávanější české kuchařky Kuchařku pro dceru Janou Florentýnou Zatloukalovou," upozornil Václavík. Na ochutnávky i degustační menu i dílny se podle něho mohou lidé přihlašovat přes internet.

Autor: Anna Fajkusová

Jste ochotní si připlatit za kvalitní jídlo?

Ano

88 %

Ne

12 %

Hlasovalo: 58

Anketa byla ukončena

9.7.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stříhání keřů. Ilustrační foto.

Větve chytají do pasti řidiče i chodce. Majitelé je odstraní až po výzvě

Mladý hokejista brněnské Komety Martin Nečas.

Dobří holubi se vracejí. Martin Nečas míří zpět do Komety

Přehradu zamkl vedoucí lodní dopravy zlatým klíčem. Plavební sezona skončila

Brno /FOTOGALERIE/- Naposledy pro letošní rok se v neděli v podvečer svezli lidé na lodích brněnského dopravního podniku na Brněnské přehradě. Jednasedmdesátá plavební sezona skončila. Přehradu pro lodě symbolicky zamkli zlatým klíčem.

AKTUALIZOVÁNO

Jasno bylo už v poločase. Zbrojovka jede z Plzně bez bodu

Plzeň, Brno – Vyslechl si sice potlesk a skandování fanoušků, jenže ne z úst těch brněnských. Nového trenéra Zbrojovky Romana Pivarníka vřele přivítali příznivci Plzně, kterou ještě v minulé sezoně vedl. Návrat do známých míst se mu ale nepovedl. Brno v jedenáctém prvoligovém kole prohrálo na hřišti vedoucího týmu tabulky 0:3 a je dál předposlední. „Po fotbalové stránce se Plzni nemůžeme rovnat, ale chtěli jsme ji víc potrápit,“ posteskl si Pivarník.

AKTUALIZOVÁNO

Rozhodla oblíbenost. Kroužky vynesly do sněmovny bývalého hejtmana i primátora

Jižní Morava – Lékařský titul i všeobecná oblíbenost zamíchaly s pořadím nových poslanců, kteří ve sněmovně usednou. Možnosti zvolit konkrétního člověka pomocí kroužkování využila třeba Zdena Holomková z Březiny na Brněnsku. „U voleb jsem zakroužkovala kandidáta, kterého osobně znám. Vím, že pro naši obec dělá hodně a zaslouží si to,“ vysvětlila.

Výstřely, řev fanoušků Komety a sirény. V Brně zazněla nejhlasitější symfonie

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Vstup pouze na vlastní nebezpečí a se špunty v uších. Takové doporučení dostaly stovky lidí, které se v sobotu večer vydaly na brněnské výstaviště. Zazněla tam nejhlasitější skladba světa, Symfonie sirén. Dílo poprvé představil jeho tvůrce Arsenij Avraamov v roce 1922 v ázerbajdžánském Baku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení