První dva dny zápisu má za sebou základní škola ve Svážné ulici. Přišlo pětasedmdesát dětí. „Zápis je pro rodinu i společenská záležitost. Máme pro ně občerstvení a program, dětem třeba při čekání pouštíme pohádky. Pak si je přebírají učitelky na pohovory. Výsledky zápisu říkáme hned,“ uvedl ředitel Petr Punčochář.

Netradiční zápis pro děti za dva týdny chystá Tyršova základní škola v Brně. „Letos jej máme na téma komiksového Čtyřlístku. Děti na stanovištích budou plnit zápisové úkoly. Druhý zápis už bude klasický,“ řekla ředitelka Michaela Jedličková.

Připravy na veletrh Techagro 2018 v areálu brněnského výstaviště.
Na zemědělském veletrhu lidé uvidí i soutěž v hodu oboustrannou sekerou

K prvnímu dni zápisu na základní školu v Kotlářské ulici v pátek přišlo osmdesát dětí. „Chceme po nich základní věci, které znají ze školky. Třeba nakreslit obrázek, rozpoznat čtverec od kruhu nebo barvy,“ uvedl ředitel Libor Zřídkaveselý.

Podle většiny oslovených ředitelů mají v současnosti děti čím dál větší problémy s výslovností. „Je poznat, že méně mluví a spíš poslouchají televizi. Když se jim nevěnují ani rodiče, jsou pozadu. Některé se vady nikdy nezbaví,“ uvedl Zřídkaveselý.

I kvůli vadám rodiče často žádají o odklad. „Odhadujeme, že letos budeme posuzovat školní zralost asi u osmnácti set dětí. Loni jsme odklad doporučili u dvou třetin z nich. Roli hraje názor učitelek i rodičů a výsledky testů dílčích schopností. Například zrakového a sluchového vnímání, řeči, ale třeba i sociální nebo emoční zralost,“ upřesnil ředitel Pedagogicko-psychologické poradny Brno Libor Mikulášek.

Už potřetí mohou rodiče děti zapisovat elektronicky. Žádost musí vyplnit do konce dubna. „Mohou podat neomezený počet přihlášek. Jisté mají přijetí na spádovou školu. Když chtějí jinou, je rozhodnutí na řediteli. Podle spádovosti vybírá necelá polovina rodičů, ostatní volí podle zaměření,“ vysvětlil náměstek primátora Petr Hladík.

Právě to však komplikuje školám práci. „Rodiče si děti zvykli hlásit na víc škol. Často nám však ti, jejichž potomky vezmou jinam, ani nedají vědět, že se rozhodli pro jinou školu. Až do června tak nevíme, kolik dětí přijmeme,“ řekl Zřídkaveselý.

V Hrabalově parku se objevily na stromech vyřezané hlavy sov.
V židenickém parku lidé najdou jarní překvapení. Sedm vyřezávaných sov