Když zákazník projde dveřmi nově otevřené prodejny konopných produktů v brněnské pasáži Alfa, překvapí ho malá místnost s převládající bílou barvou. Aby se dostal k prodejnímu pultu, stačí mu dva kroky. Na něm příchozího zaujme hlavně miska plná semínek a konvice s hnědavou tekutinou.

„Konopná semínka jsou loupaná, takže jsou vhodné i pro děti. Jde o doplněk stravy, kterým můžete nahradit vitamíny. Sirup zas pomáhá například při kašli. A k tomu dobře chutnají," chytá se okamžitě prodejkyně Nikola Haasová. Do ruky bere lžíci a postaršímu páru nabízí i ochutnávku. „Chutná to jako oříšky, ochutnej," obrací se žena nadšeně na manžela a do dvou minut už odchází i s půl kilovým balením konopných semínek.

Na policích za pultem není jen tradiční sortiment z konopí. „Neděláme jenom masti a oleje, jak bývá zvykem. Máme tu mýdlo a čaje, nebo taky konopné těstoviny či víno," vysvětluje druhá žena za pultem Helena Kylarová. Ta má zkušenosti i z jiných prodejen, některé opravdu vtipné. „V Brně máme otevřeno teprve první den, takže ještě nepřišel nikdo, kdo by chtěl marihuanu na kouření, ale to určitě přijde," směje se Kylarová a dodává, že tenhle druh rostliny lékárna neprodává. Potvrzuje to hned další zákaznice, Emma Weidhöferová. „Známý konopí pěstoval a nosil mi z něj čaj, který mi výborně zabíral na klouby, jen mě trochu otupoval. Prodáváte taky nějaký?" ptá se, no Kylarová ji vysvětluje, že konopí, z kterého jsou jejich výrobky, psychoaktivní účinky nemá.

Jen co jeden zákazník odejde, zjevuje se druhý. Lékárníci každému vysvětlují, na čem jsou založené jejich produkty, nechávají je přivonět si či vyzkoušet na ruce. Mnohé z nich zaujme právě konopné víno. „Už před tisíci lety lidé byliny rozpouštěli ve víně, to naše má i zdravotní výhody," vysvětluje zakladatel konopných obchodů Jiří Stabla. Ten se drží pravidla, že člověk by měl na své tělo dávat jenom to, co dokáže i sníst. To demonstruje tím, že si na prst nabírá vrstvu krému na pleť, kterou z něj vzápětí slízne. „Málokdo tohle dokáže se svým krémem," usmívá se.

Většina návštěvníků si domů bere aspoň jeden produkt. Mýdlo na pleť a vlasy, gel na intimní hygienu nebo balík sušeného konopí na přípravu čaje. Použití konopných výrobků je opravdu různorodé. „Zákazníci se k nám vracejí a sami nám dávají tipy, na co všechno jim výrobky zabrali," dodává Kylarová.

IVANA PARÍZKOVÁ