UNIS podniká zejména v petrochemii. Dlouhodobě se ale zabývá například i vývojem elektroniky pro letectví. Svoje výrobky musela často testovat v zahraničí, což je prodražovalo. "Testy se musí často opakovat, v Německu jsou navíc dlouhé termíny na objednání," uvedl Kovář.

Brno se podle něj stává centrem hi-tech průmyslu. Vysoké školy produkují řadu specialistů, díky tomu ale do města přichází nadnárodní koncerny jako Honeywell nebo Red Hat a výsledky vývoje podle Kováře končí neznámo kde. "Proto pro tyto lidi musíme udělat takové prostředí, aby šli k nám a ne jinam," uvedl Kovář.

V novém vědeckotechnickém parku nebudou ale pouze odborníci UNISu, ale i jiné firmy. Financován bude z běžných zakázek. V parku se budou vyrábět například prototypy. Jedna z firem v parku bude vyvíjet technologie plazmového vrtání pro těžbu ropy.

V areálu je například komora elektromagnetické kompatibility, která je určena nejen pro běžný průmysl, ale i pro vysoce náročnou technologii do letectví a pro armádu. "Během prvních dvou let je naším cílem získat akreditaci laboratoře od Českého institutu pro akreditaci, která umožní poskytovat certifikované zkoušky," uvedl již dříve Richard Helán z UNISu.

Brněnské společnosti UNIS, která dodává investiční celky pro petrochemický průmysl, loni klesl obrat na téměř polovinu. Dosáhl výše 584 milionů korun a je nejnižší za poslední čtyři roky. Hospodaření společnosti se pravidelně odvíjí od cyklu víceletých kontraktů. Mají obvykle tři fáze. První projekční, druhou nákup technologií a třetí montování zařízení a jeho uvádění do provozu. Proto se také obrat firmy pravidelně pohybuje v sinusoidách a má v meziročním srovnání značné výchylky.