Pak se ozvou první tóny a spustí vlnu, která se v okamžiku přelije přes celé publikum. Tanečníci stoupají a vlní se v rytmu street dance. Hala ožívá. V sobotu od desíti hodin ráno, kdy regionální kolo mistrovství České republiky tanečních formací začalo, už snad posté.

Kousek od centra dění sedí a postává skupina dívek a chlapců s kšiltovkami na hlavách. Jsou nervózní. Někteří sledují tanečníky právě ovládající parket, jiní si povídají o výkonu, který předvedli. „Za chvíli vyhlásí naši kategorii. Máme tři konkurenty. Umístíme se dobře," věří Adéla a Anna.

Do Brna přijely z Jihlavy a soupeří s dalšími skupinami z Jihomoravského kraje a Vysočiny. Pokud dívky z tanečního klubu Street Busters vyhrají, dostanou se na mistrovství Moravy. Už před vyhlášením výsledků jsou ale z akce nadšené. „Jsme tu letos poprvé. Fanoušci jsou skvělí. Je tu docela řev," směje se Anna a společně s kamarádkou dodává, že příští rok určitě přijedou do Brna znova. O několik minut později se jim na krku houpou stříbrné medaile.

Je po páté hodině odpoledne a vyhlašování výsledků juniorských kategorií za jekotu a oslavování mladých tanečnic a tanečníků pokračuje. U jednoho z desítek stolů postává muž a sleduje dění na parketu. „Můj dvanáctiletý syn a patnáctiletá dcera tancují za brněnské studio No Feet. Čekám jak dopadnou. Podle mě byli dobří," říká Pavel Šťastný.

Kategorií je mnoho a tanečníků ještě víc. Do Brna se jich sjelo téměř dva tisíce a každý touží po medaili. Hlouček mladých tanečnic v oranžových úborech ostražitě sleduje moderátory a při vyhlášení čtvrtého, třetího a druhého místa ve své kategorii bouřlivě jásá. Ani jedna z příček nepřipadla jim a zbývá už jen jediná. Pro zlaté medaile si jdou členové brněnského Magic Free Group a hlas Freddieho Mercuryho je doprovází hymnou šampionů.

Tereza, Natálie a Monika si prohlíží své medaile a shodují se, že jsou parádní. Na zlatý kov už jsou zvyklé z minulého ročníku, ale vítězství rozhodně považují za velký úspěch i tentokrát. „Konkurence byla dobrá a nemyslely jsme si, že vyhrajeme," přiznávají mladé tanečnice. Pak si jdou užít radost s kamarády a svými rodiči.

Mezitím začíná soutěž dospělých, tedy tanečníků starších šestnáct let a víc. Pozornost na sebe právě strhávají členové Mighty Shake Zastávka, skupiny, která je dosud asi nejúspěšnější v kategorii Vysočina a Jihomoravský kraj kromě Brna.

Venku se dávno setmělo ale Bobycentrum dál žije. „Kdy už bude tancovat Monika," ptá se malý chlapec matky a tahá ji za rukáv. S odpovědí, že za chvíli, je evidentně nespokojený.

Parket víří barvami různorodých kostýmů a hudba stále nutí tančit i ty, kteří právě nevystupují. Někteří se připravují na tanec, jiní oddechují a sledují, zda je někdo překoná. „Nám se to povedlo. Pokazil jsem pár věcí ale jsem spokojený," říká sedmnáctiletý Jaroslav ze brněnského tanečního studia B-Fresh a věří v úspěch. Na výsledky čeká ještě několik desítek minut.

Vyhlášení posledních kategorií končí přibližně o půl desáté večer a halu začínají opouštět davy lidí. Jedna část míří domů. Druhá jde oslavovat a zvýšit úroveň tance v brněnských klubech.