V okolí se nachází oblíbený park s hvězdárnou, sportovní areál, školy, kostel i bytové a vilové domy. Přímo na místě leží tramvajová smyčka, prodejna Brněnka či chátrající bývalý vojenský areál. Náměstí Míru v brněnské Masarykově čtvrti se má po letech dohadů dočkat proměny. Odborníci z kanceláře městského architekta proto nedávno vyhlásili urbanisticko-architektonickou soutěž na jeho budoucí podobu.

Soutěžící musí navrhnout úpravu náměstí, zahrnou také dopravní řešení lokality a vstup do blízkého parku. Součástí jejich projektů bude i polyfunkční budova se službami, obchody, komunitním centrem a byty. „Provozoven služeb je v okolí nedostatek. Objekt obsahuje v přiměřeném počtu také byty, protože je potřebujeme mít, vzhledem k sociální a demografické situaci, k dispozici pro samoživitele, mladé rodiny nebo důchodce, a to i bezbariérové,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Brno má koledu. Nahráli ji filharmonici.
Brno má vánoční koledu. Filharmonici ji natočili v jediný večer, kdy sněžilo

Městských bytů bude okolo čtyřiceti, dalších patnáct připadne majitelům Brněnky, kteří stávající obchod přesunou do nového domu. Proti vzniku bytů dlouhodobě vystupují místní, kteří chtějí primárně jen volnočasové centrum a doplnění občanské vybavenosti. „Budou hrozit kolize mezi veřejným a soukromým využitím, jako je známe z Jakubského náměstí či náměstí Svobody,“ upozornil předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský.

Komunitní centrum má nabídnout sál pro asi tři sta sedících diváků, klubovnu a zahradu o výměře nejméně tisíc metrů čtverečních.

Vyhlášená soutěž

Předmět: dostavba a úprava náměstí Míru

Forma: jednofázová otevřená

Uzávěrka přihlášek: 9. dubna příštího roku

Známý vítěz: v červnu příštího roku

Navrhovaný, asi čtyřpatrový dům bude stejně vysoký jako sousední škola či koleje. „Nevyroste tam objemná budova, který by zastínila okolní domy nebo dominantu kostela. Úkolem soutěžících je navrhnout dům tak, aby zapadl do charakteru vilové čtvrti a dotvořil prostor náměstí,“ ujistil vedoucí oddělení veřejného prostoru kanceláře David Zajíček.

Podle brněnského architekta Petra Hrůši nebude objekt na náměstí překážet. „Hodně důležité bude, jakou získá podobu. Snaha může dopadnout katastrofálně, když dům bude triviální škatulí. Pokud se naopak udělá citlivě, může být pro Masarykovu čtvrť dobrý,“ poznamenal Hrůša.

Antigenní odběrové centrum ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích.
Antigenní testy v Brně: přijmeme naráz i celé rodiny, říká praktická lékařka

Soutěžící mají čas posílat své návrhy do 9. dubna příštího roku. Soutěžní porota následně zasedne ve dnech 22. a 23. dubna. Výsledky soutěže, a tedy budoucí podobu náměstí Míru, se Brňané dozví v červnu. Všechny soutěžní návrhy si poté prohlédnou na výstavě.