Expozice COFFEE představuje kávu z pěti hlavních pohledů, biologického, chemického, technologického, ekonomického a kulturního. „Lidé prozkoumají kávu jako rostlinu, objeví chemické procesy s ní spojené a seznámí s technologiemi, které ji provází už po staletí. Nechybí ani interaktivní část, kde si kávu vychutnají všemi smysly,“ přiblížila koordinátorka dočasných výstav Barbora Hrončoková.
Nabízí téměř dvě stovky samostatných předmětů doplněných multimediálními projekcemi a šestnáct interaktivních stanovišť.„Návštěvníci zjistí, jak vypadá káva pod mikroskopem, jaké jsou účinky kofeinu, nebo přičichnou k nejdůležitějším sloučeninám, ze kterých se skládá typická vůně. Prohlédnou si nejmenší kávovar na světě, ale i skleněný za dvacet tisíc dolarů připomínající gotickou katedrálu,“ vylíčila Hrončoková.
Cílem je předat návštěvníkům informace o kávě netradiční formou a umožnit lidem poznávat všemi smysly. Populární téma zlákalo k návštěvě mimo jiné Lenku Veselou z Brna. „Káva je součástí mého života, každý den si dám alespoň tři. Nejraději připravuji filtrovanou, protože chutná dobře a nevyžaduje drahé vybavení,“ svěřila se mladá žena.
Výstavu lze navštívit za platných hygienických opatření až do 30. června příštího roku. Součástí je taktéž malá pražírna a o víkendech pojízdná kavárna. Vybrané exponáty jsou uzpůsobené pro lidi se zrakovým postižením, všechny informace jsou zároveň dostupné v češtině i angličtině.