Dvojčata porodila šestiletá samice Nayana a od první chvíle se o ně stará. „Mám nesmírnou radost, že se nám po mnoha letech narodily velké kočky. V poslední době jsme pro to dělali maximum a jsem rád, že se projevila skvělá práce chovatelů i všech dalších lidí okolo,” řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Mláďata jsou podle ošetřovatelů velká a vitální. „Odchov je sice na samém počátku a koťata za sebou ještě zdaleka nemají kritické období, ale protože mláďat tohoto poddruhu levharta se nerodí mnoho, už samotné zařazení Nayany a samce Daana mezi reprodukce schopné mladé levharty je pro program významné,” vysvětlila kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová.

Ilustrační foto.
Venkovní kluziště s otvíračkou otálejí. Zatím se v Brně bruslí jen u Olympie

Za posledních sedmnáct let se v Zoo Brno vystřídalo devět levhartů cejlonských, ale až Nayana a Daan vytvořili stabilní pár. Oba přišli v roce 2013.

Ve volné přírodě se levharti cejlonští vyskytují na ostrově Srí Lanka, podle odhadů jich tam zbývá jen něco mezi 750 a 900 jedinci a poddruh je proto veden na Červeném seznamu jako ohrožený.