„Všechna jsou čilá a při troše štěstí je návštěvníci již mohou vidět hopkat ve výběhu. Pondělní mládě navíc chovatelé již očipovali,“ sdělila mluvčí zoo Lucie Kapounová.

V zahradě ovšem zatím nevědí, zda mají samce či samičky. „Zjistit pohlaví u tak malého hlodavce není jednoduché. Ukáže jej až čas,“ podotkla Kapounová.

Mara je drobný hlodavec žijící ve volné přírodě v trvalých párech, které se sdružují do skupin. „Samec svou družku doprovází kvůli ochraně a taky proto, aby odehnal potenciální soky. Po téměř tříměsíční březosti rodí samice jedno až tři mláďata do své nory. Mnohdy dvakrát až třikrát ročně,“ řekla mluvčí.

V brněnské zoo tvoří skupinu mar celkem šest dospělých a šest mláďat, návštěvníci jejich expozici najdou ve spodní části zoo, naproti tygřinci.