Lidé z církevního hnutí Sant' Egidio bezdomovce na vzpomínkovou bohoslužbu zvou už několik let. Letošní je ale výjimečná. „Po skončení modlitby si totiž všichni vezmeme svíčky a vydáme se do Denisových sadů. Připomeneme tak památku muže, kterého před dvěma týdny ukopala parta mladíků," vysvětluje jeden z pořadatelů Jan Bílek.

Desítky bezdomovců se v kostele scházejí v osm večer. Mlčky poslouchají modlitbu a jen občas pohlédnou na kameramana, který mezi nimi prochází. Zajímá se hlavně o jednoho z nich. Sleduje ho před kostelem, i v něm. Krok za krokem. „Nekoukejte se do kamery. Jako bych tu nebyl," upozorňuje přitom některé lidi sedící v lavicích.

Poslouchají a brzy na muže s kamerou zapomenou. Místo toho vzpomínají na své známé, jejichž jména v kostele postupně zaznívají.

Po čtyřiceti minutách je modlitba u konce a lidé vycházejí z kostela. Někteří se svíčkou v ruce. „Půjdeme teď na to smutné místo. Kdo chcete jít s námi, vezměte si svíčku," dává pokyny jedna z organizátorek. Většina bezdomovců souhlasí.

Krátce před devátou průvod vychází. Lidé se baví a vzpomínají na známé. Nebo na to, co všechno se může stát. „Tenhle nebyl jediný ubitý v poslední době. Nedávno nějaké ubili ještě jinde na Moravě," vykládá jeden muž.

I když to není na první pohled vidět, bezdomovci mají strach. „Bez něj už to nejde. Každý se občas setkáme s tím, že je někdo agresivní," říká Jozef Mariančík. V Brně žije třiadvacet let. „Zemřelo mi tu za tu dobu už několik kamarádů z ulice," dodává.

I na ně vzpomíná ve chvíli, kdy se průvod v Denisových sadech zastavuje, zapálené svíčky pokládá na zem a tiše se modlí.