Chřestové speciality lidé ochutnávají u desítek stánků. „Nabízíme marinovaný bílý chřest s kozím sýrem, jahodami a pohankou, jako předkrm máme terinku z uzeného vepřového kolene se sezamovým chřestem, salátem a dresingem z hrubozrnné hořčice,“ láká šéfkuchař restaurace Bliss z nedaleké Miroslavi František Sigmund. U stánku jejich restaurace nejčastěji lidé vybírali hovězí líčka na červeném víně se zeleným chřestem a bulgurem.

Podle Sigmunda je chřest mezi lidmi oblíbený nejen pro svou unikátní chuť. „Je zdravý, dobrý a dokonce se udává i jako afrodiziakum. A právě v Ivančicích byla dřív velká tradice pěstování chřestu,“ prozrazuje.



Kromě hlavních chodů však lidé do Ivančic vyrazili i za méně obvyklým zpracováním místní typické zeleniny. „Líbí se mi tu, jezdíme sem pravidelně. Moc mi loni chutnala chřestová zmrzlina, tu si určitě dám i letos,“ těší se třeba Jan Ševčík z Brna.

Do města chřestu však vyrazili i lidé z mnohem větších dálek. „Přijeli jsme s manželkou ze Žďáru nad Sázavou. Chodil jsem do Ivančic do školy, proto se sem vždy rád vracím. Na letošních slavnostech se nám moc líbí,“ říká Norbert Koukola.



Chuťové buňky návštěvníků však nejsou to jediné, čím se chystají organizátoři návštěvníky potěšit. „Letos pořádáme čtyřiadvacátý ročník akce a na náměstí máme bohatý program. V sobotu tu vystupuje Milan Peroutka a kapela Perutě, v neděli je největším tahákem Milan Pavlica a skupina Hradišťan. Připravili jsme také třeba dětský koutek,“ popsala za organizátory ředitelka Kulturního informačního centra Dagmar Černá.

Na dávnou tradici pěstování chřestu plánuje ivančický starosta navázat. „Už máme připravené rýhy i sazenice a do týdne chceme sázet. Naše chřestovna bude mít asi půl hektaru, plánujeme tam vodit školy. Pro byznys se zde chřest pěstoval naposledy asi za první republiky, pak byly především domácí chřestovny a roste tu také divoký chřest, který je stejně dobrý jako domácí,“ popisuje.