Kulturní informační centrum, které tam sídlí nyní, se spolu s expozicí Vladimíra Menšíka přesune do přízemí Besedního domu.

Cílem není vytvořit tradiční muzeum či památník, ale místo, na které se lidé budou rádi vracet. Plánovaná expozice návštěvníky provede životem Alfonse Muchy. V první části se návštěvníci dozvědí o výtvarníkově vztahu k rodnému městu. „Muchovo dětství v Ivančicích představíme formou vzpomínek a historek, které budou rozesety na stylizované mapě Ivančic. Vystavit bychom chtěli i fotografe rodiny. Pro rodiny s dětmi tam bude prostor k objevování a ke hře,“ popsala spoluautorka Jana Vodičková.

Brněnští standup komici vystoupili v Cabaret des Péchés.
Vtipy na Českou poštu a jiné. Zasmějte se s komiky brněnského Cabaret des Péchés

Ve středu místnosti plánují dvě nadrozměrné papírové lodičky, které poslouží dětem ke hře. „Symbolizují Muchovu životní cestu, třeba odplutí do Ameriky,“ doplnila Vodičková.

V budově bude i místnost představující Muchův ateliér, přednáškový sál či dílna, kde si lidé vyzkouší různé rukodělné a výtvarné aktivity.

Obnova bude podle místostarosty Romana Sládka stát padesát až šedesát milionů. Část projektu zaplatí Jihomoravský kraj, další peníze půjdou z městské kasy. Tři čtvrtě milionu už město dalo na první část projektu podoby muzea. „V případě, že bude projekt kvalitní, očekáváme i spoluúčast ministerstva kultury,“ doplnil Sládek.

Ilustrační snímek.
Vedra na jihu Moravy: kolabují hlavně důchodci. Buďte doma a pijte, radí lékař

Asi patnáct milionů z částky by pak měli zaplatit lidé, a to prostřednictvím fundraisingové kampaně, která nedávno odstartovala.V ní lidé na obnovu muzea přispějí tím, že si zakoupí pohlednice na motivy dosud nezveřejněných kolorovaných skic nedokončené trilogie Tři věky s názvy Láska, Moudrost a Rozum.

Pohlednice vytiskla Státní tiskárna cenin, všichni přispěvatelé navíc mají možnost získat některou z cen spojených s výtvarníkem Muchou. Mezi nimi třeba rodinná vstupenka do budoucího muzea, Muchova monografie nebo prohlídka umělcova bytu v Pražském hradě. „Když si lidé posvítí na pohlednici UV světlem, uvidí podobiznu Alfonse Muchy s jeho podpisem,“ doplnil za společnost Charitativní losy Ondřej Beránek. Společnost se na výrobě pohlednic podílela.