„Počet porodů bude pravděpodobně nadále klesat. Potrvá, než začnou rodit ženy narozené v devadesátých letech. Záleží také na tom, kolik se rozhodnout mít dětí. To nedokážeme ovlivnit,“ myslí si Borek. Zatímco v roce 2010 přesáhl počet porodů třináctitisícovou hranici, v minulém roce klesl na dvanáct a půl tisíce. Největší propad zaznamenali v Ivančicích na Brněnsku, kde se snížil počet porodů o více než dvacet procent.

Naopak se zvýšil počet vícečetných těhotenství, nedonošených a mrtvých novorozenců. Podle Borka je to způsobeno tím, že se zvyšuje věk rodiček. „Moderní věda umožňuje porodit dítě také nemocným ženám. Potom je ale těžké udržet výborné porodnické výsledky v České republice,“ míní Borek. Počet vícečetných těhotenství v minulém roce stoupl v kraji o čtyři procenta.

Dobré výsledky si jihomoravské porodnice drží v počtu císařských řezů. Za minulý rok jich lékaři provedli z celkového počtu téměř jednadvacet procent. Celorepublikové výsledky zatím nemají lékaři k dispozici. V předešlém roce se počet císařských řezů pohyboval na hranici třiadvaceti procent. „Snažíme se rodičkám vysvětlit, že císařský řez nezlepší výsledek porodu. Naopak se stane až sedmkrát rizikovější,“ uvedl primář perinatologického útvaru v Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Brno Petr Janků.