Komplex ponese název Ponava City a zatím je ve fázi příprav. Investor nedávno zveřejnil dokument k projektu v informačním systému pro posouzení jeho vlivu na životní prostředí. A vědí o něm i představitelé městské části Královo Pole. „Už jsme podali návrh na změnu územního plánu. Původně totiž v místě byla plocha pro obchod a služby. Změna navrhuje plochu pro bydlení,“ uvedla královopolská starostka Karin Karasová.

Šéfové společnosti Imos Development, která stavbu nových moderních bytových domů připravuje, zatím projekt nechtěli komentovat.

Podle dokumentu určeného k posouzení vlivu plánované stavby na životní prostředí zveřejněného v informačním systému EIA má v Ponava City vzniknout více než čtyři sta bytů. Jejich obyvatelé využijí také přes sedm set parkovacích míst. Z toho více než pět set bude podzemních. Mezi bytovými domy bude k relaxaci sloužit veřejný park se dvěma vodními plochami a několik vnitrobloků se zelení.

Ilustrační foto.
Opatření proti žloutence v Brně trvají dál, konec epidemie je v nedohlednu

Komplex, který poskytne prostor pro relaxaci, vítají i lidé, kteří bydlí v dosahu několika ulic. „Pokud potřebuji do obchodu, můžu si dokonce vybrat ze dvou supermarketů. Nejbližší park je ale v Kartouzské a není moc velký ani vhodný k trávení času. Nový by se sem hodil,“ konstatovala Brňanka Marie Starcová.

Oživení oblasti, v níž dříve chátraly bývalé haly a sklady, oceňuje také vedení městské části. „A to hlavně proto, že bytů je momentálně v Brně nedostatek,“ vysvětlila starostka Karasová.

V lokalitě se ale už v těchto dnech pohybují stavbaři, kteří pracují na dokončení neúplného kruhového objezdu. Developerská firma se k dostavbě zavázala právě kvůli plánovaným bytům. „Objezd má být hotový v říjnu,“ informovala výkonná ředitelka společnosti Imos Development Hana Vyplelová.

Kruhový objezd dostane do správy město, které jej odkoupí za symbolických tisíc korun. Představitelé Brna se s firmou dohodli také na rozšíření dopravní stavby. „Původní smlouva s investorem z roku 2012 počítala s tím, že chybějící část kruhového objezdu firma dostaví jen v jednom pruhu. Vzhledem k aktuální dopravní situaci v lokalitě by to však zcela jistě nestačilo,“ uvedl před zahájením stavby náměstek primátora Richard Mrázek.

Vizualizace dočasného pavilonu pro oživení veřejného prostoru s využitím šesti dopravních kontejnerů. V soutěži uspěl návrh Barbory Juríčkové a Olivera Kažimíra z VUT.
Brněnští studenti v architektonické soutěži navrhli pavilon za jeden den

Kruhový objezd nyní dělníci dostavují na nezastavěné ploše, řidiči proto žádné omezení provozu necítí. Objezd začnou plně využívat hned po jeho otevření.

Komplex Ponava City⋅ Vyroste mezi ulicemi Sportovní a Reissigova.
⋅ Kromě více než čtyř stovek bytů a téměř osmi set parkovacích míst, z nichž většina je projektovaná v podzemních parkovištích, vzniknou v přízemí bytových domů také prostory pro menší obchody.
⋅ Domy v blízkosti Sportovní ulice budou sloužit jako bariérové, mezi domy vznikne také veřejný park s vodními prvky, který doplní i vnitrobloky se zelení.
⋅ Nová bytová zástavba bude dopravně napojená pouze na kruhový objezd ve Sportovní ulici, z Reissigovy ulice se lidé do komplexu dostanou pouze pěšky.
⋅ Kruhový objezd by měl být hotový již letos v říjnu, jeho stavba začala před několika měsíci.